Finlandiya'da mali sıkıntıdaki hayvanat bahçesi 2 dev pandayı Çin'e iade edecek | Dış Haberler

Finlandiya'daki bir hayvanat bahçesi, ziyaretçi sayısının azalması nedeniyle bakımı çok pahalı hale gelen iki dev pandayı planlanandan 9 yıl önce Çin'e iade etmek üzere yetkililerle anlaştı

Finlandiya'nın orta kesimindeki Ahtari Hayvanat Bahçesi, Facebook sayfasından yaptığı duyuruda, "Lumi" ve "Pyry" adlı iki dev pandanın bu yıl içinde Çin'e geri döneceğini açıkladı. Bu iki panda, Helsinki'nin yaklaşık 330 kilometre kuzeyinde bulunan hayvanat bahçesinde bulunuyordu.

2017 yılında Finlandiya'nın 100. bağımsızlık yıl dönümünü kutlamak için Çin'den hediye olarak gelen pandalar, 2033 yılına kadar Finlandiya'da kalması planlanıyordu. Ancak, hayvanat bahçesinin mali zorluklar nedeniyle pandaları Çin'e geri göndermek zorunda kaldığı öğrenildi.

Çin'in Helsinki Büyükelçiliği, Pekin'in hayvanat bahçesine mali destek sağlamaya çalıştığını ve Çinli şirketleri bağış yapmaya teşvik ettiğini açıkladı. Ancak, 2020'de yaşanan Covid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının ardından hayvanat bahçesi ziyaretçi sayısında düşüş yaşadı. Enflasyon ve faiz oranlarındaki artış da hayvanat bahçesini mali zorluklarla karşı karşıya bıraktı.

Dev pandalar, 2018 yılında Helsinki ile Pekin arasında imzalanan 15 yıllık bir anlaşma kapsamında Finlandiya'ya gelmişti. Anlaşma, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 2017 yılında Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüşmek üzere Finlandiya'yı ziyaret ettiği sırada imzalanmıştı.

Hayvanat bahçesi, pandalar için özel bir yaşam alanı inşa etmişti. Bu yaşam alanının maliyeti 8 milyon avroydu. Pandaların bakımı, Çin'e ödenen koruma ücreti de dahil olmak üzere, hayvanat bahçesine yılda yaklaşık 1,5 milyon avroya mal oluyordu. Pandalar için gereken bambu ise Hollanda'dan uçakla getiriliyordu.

Pandalar Çin'e geri gönderilmeden önce, ekim sonunda bir ay sürecek bir karantinaya alınacak.

*Haberin fotoğrafı AP tarafından servis edilmiştir.

Benzer Videolar