Eurostat AB'de kadına yönelik şiddet verilerini paylaştı: 50 milyon kadın şiddete maruz kaldı! | Dış Haberler

Kadına yönelik şiddet dünyanın sorunu. Eurostat verilerine göre, Avrupa Birliği ülkelerindeki kadınların yüzde 31'i yani yaklaşık 50 milyon kadın fiziksel (tehditler dahil) veya cinsel şiddete maruz kaldı. Veriler genç kadınların (18-29 yaş arasındaki) şiddete daha çok maruz kaldığını gösteriyor. Evin birçok kadın için güvenli olmadığının belirtildiği raporda, kadınların yüzde 19'unun ev içinde yaşayan partnerleri ya da akrabaları tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı.

Kadınlara yönelik şiddet, gelişmiş, gelişmekte olan ve gelişmemiş tüm ülkelerde yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Dünya genelinde kadın cinayetleri ve şiddet vakalarıyla mücadele devam ediyor; 2023 verilerine göre her on dakikada bir kadın kasıtlı olarak öldürülmüştür. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi'nin (UN Women) raporuna göre, 2023 yılında kadın cinayetlerinin en çok yaşandığı kıta Afrika olmuştur.

Her 10 dakikada 1 kadın öldürüldü! Haberi Görüntüle

Kadına yönelik şiddet verilerine ulaşmak genellikle zordur. Ancak, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği'nde cinsiyete dayalı şiddetin yaygınlığını ortaya koyan bir rapor yayınlamıştır. Septembre 2020 ile Mart 2024 arasında toplanan verilere göre, AB'de 18-74 yaş arası kadınların %31'i (yaklaşık 50 milyon kadın) fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmıştır. Bu şiddet tehditleri de içermektedir.

GENÇ KADINLARDA ŞİDDET ORANI DAHA YÜKSEK

Raporda, AB'deki her üç kadından birinin yetişkinlik döneminde fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığı belirtilmiştir.

18-29 yaş arası kadınlarda şiddete maruz kalma oranı (%35) 65-74 yaş arası kadınlara (%24) göre daha yüksektir. Failin tanıdık veya yabancı olması fark etmeksizin, daha genç yaş gruplarında şiddet daha yaygın görünmektedir.

Şiddetin yaşandığı yerin ev olması, durumun ciddiyetini daha da vurgular.

EV, ÇOK SAYIDA KADIN İÇİN GÜVENLİ DEĞİL

Ne yazık ki, "ev" birçok kadın için güvenli bir alan değildir. 2021 verilerine göre, kadınların %18'i partnerleri veya eski partnerleri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalırken, psikolojik şiddet de eklendiğinde bu oran %32'ye yükselmektedir. Yüzde 19'u ise evlerinde yaşayan partnerleri veya akrabaları tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmıştır.

SEKİZ KADINDAN BİRİ PARTNERİ OLMAYAN BİRİ TARAFINDAN CİNSEL ŞİDDETE UĞRUYOR

Araştırmaya göre, her sekiz kadından biri partneri olmayan bir kişi tarafından, tecavüz de dahil olmak üzere cinsel şiddete maruz kalmaktadır. AB'deki kadınların %20'si yabancılar tarafından şiddete maruz kalırken, en az %7'si fiziksel, %13'ü ise cinsel şiddete uğradığını bildirmiştir.

Partner dışı şiddetin analizi, özellikle tecavüz dışındaki aşağılayıcı veya küçük düşürücü cinsel eylemlerde ülkeler arasında büyük farklılıklar olduğunu göstermektedir. Partneri olmayan birinden şiddet gördüğünü belirten kadınların oranı Finlandiya, İsveç, Danimarka, Hollanda ve Lüksemburg'da daha yüksek olup (%46-%34 arası) Bulgaristan, Polonya ve Çekya'da ise daha düşük (%10'un altında) seviyelerdedir.

Partner dışı şiddet vakalarının çoğunda failler erkektir. Erkek faillerin oranı, birkaç AB ülkesi hariç, %78'in üzerindedir.

FAİL ÇOĞUNLUKLA MAĞDURUN TANIDIĞI BİRİ

Partner dışı şiddet her zaman yabancılar tarafından işlenmez; genellikle mağdurun tanıdığı bir kişi tarafından gerçekleştirilir.

Partneri olmayan birinden şiddet gördüğünü belirten kadınların oranı Finlandiya (%47), İsveç (%42), Danimarka (%38), Hollanda (%36) ve Lüksemburg'da (%34) yüksek iken, Bulgaristan (%6), Polonya (%8) ve Çekya'da (%10) daha düşüktür.

*Haberin görseli ShutterStock tarafından servis edilmiştir. Temsilidir.

Benzer Videolar