Esnek çalışmanın detayları ortaya çıktı
Hükümet, çalışma hayatına dair kapsamlı bir düzenleme paketi üzerinde yoğun çalışıyor. Yeni düzenlemeler, ücretlendirme, çalışma süreleri, esnek çalışma modelleri ve izin süreleri gibi birçok alanı kapsayacak.
ESNEK ÇALIŞMA MODELİ NEDİR?
Esnek çalışma, çalışanlara işlerini nerede, ne zaman ve nasıl yapacakları konusunda daha fazla özerklik sağlayan bir çalışma düzenidir. Örneğin, esnek çalışma olanağı sunan bir işletme, çalışanlarının haftada beş gün ofiste çalışmak yerine, bir kısmını uzaktan çalışmasına izin verebilir.
KİMLER ESNEK ÇALIŞMADAN FAYDALANABİLİR?
Esnek çalışma modeliyle ilgili yasal düzenlemeler üzerinde çalışmalar devam ediyor. AK Parti, esnek çalışmayı yeniden tanımlayacak yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor. Bu tasarı, hangi meslek gruplarının esnek çalışma modeline dahil olacağını belirleyecek. Hükümet, önümüzdeki günlerde işveren temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yaparak bu konuyu ele alacak.
ESNEK ÇALIŞMANIN YENİ TANIMI
Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, AK Parti kaynakları, kamu çalışanlarının çalışma saatlerinin kısaltılmayacağını açıkladı. Yapılacak olan İş Kanunu değişikliğiyle "esnek çalışma" tanımı yeniden düzenlenecek. Yeni tanımlamada; tam gün çalışmayanlar, yarı zamanlı çalışanlar, haftanın belirli günlerinde çalışanlar, kısa süreli ve geçici çalışanlar gibi farklı çalışma düzenleri yer alacak. Esnek çalışma, genel bir uygulama yerine, bireysel ihtiyaçlara göre uygulanacak.
ÖNEMLİ BAŞLIKLAR
Yeni esnek çalışma modeli, belirli meslek gruplarına odaklanacak ve "uzaktan çalışma", "kısmi zamanlı çalışma", "değişken çalışma saatleri" ve "akademik eğitim amaçlı çalışma" gibi farklı modelleri içerecek.
Esnek çalışma saatlerini uygulayan şirketler farklı yöntemler kullanıyor. Bazıları "sıkıştırılmış hafta" sistemini (compressed week) tercih ederken, bazıları da çalışma saatlerinin başlangıç ve bitiş zamanlarını birer saat ileri veya geri kaydırarak (toplam çalışma süresini koruyarak) esneklik sağlıyor.
DÜNYADA ESNEK ÇALIŞMA ÖRNEKLERİ
Birçok ülkede esnek çalışma sisteminin yaygınlaşmasıyla çalışma saatlerinde azalmalar yaşandı. Örneğin, Dominik Cumhuriyeti'nde gönüllü bir deneme süreciyle çalışma saatleri 44 saatten 36 saate indirildi. Bu sistemde, şirketler genellikle hafta içi her gün 8 saat ve cumartesi 4 saat çalışıyor, ancak toplam haftalık çalışma süresi 44 saati aşmadığı sürece çalışma saatlerini günlere yayabiliyorlar.
İngiltere 2023'te büyük çaplı bir dört günlük çalışma haftası denemesi başlattı ve olumlu sonuçlar elde etti. Benzer şekilde bazı ABD şirketleri de daha kısa çalışma haftasına geçiş yaparken, Şili'de haftalık çalışma süresi 45 saatten 40 saate indirildi.