Esad'ın ardından… Suriye'de geçiş süreci nasıl olacak? | Dış Haberler
Heyet El Tahrir Şam'ın lideri olduğu Esad karşıtı muhalif silahlı grupların 12 gün içinde İdlib'den Şam'a ilerleyerek 53 yıllık Esad hanedanlığını devirmesinin ardından Suriye'de yeni düzenin nasıl olacağı merak konusu. HTŞ lideri Colani halkın seçeceği bir konseyin yönetimde olacağını belirtirken, Suriye muhalefet liderlerinden Hadi Al-Bahra, serbest seçimlerin yapılabilmesi için 18 aylık bir geçiş hükümeti ve bu süre içinde yeni bir anayasa çalışması yapılması gerektiğini ifade etti.
Uzun soluklu Suriye iç savaşı, 12 gün süren bir askeri operasyonun ardından kısmi bir sona erdi. 53 yıllık Esad yönetimi devrildi ve Esad ailesi ülkeyi terk etti. Muhalif grupların en güçlü aktörü ise Heyet El Tahrir Şam oldu.
13 yıllık savaş ve uzun süreli Esad rejiminin ardından Suriye'nin geleceği belirsizliğini koruyor. Yeni düzenin nasıl şekilleneceği ve geçiş sürecinin nasıl yönetileceği büyük bir soru işareti.
Suriye muhalefet liderlerinden sürgündeki Al-Bahra, bu gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Suriye'nin ana muhalefet lideri Hadi Al-Bahra, özgür ve adil seçimlerin yapılabilmesi için 18 aylık bir geçiş dönemine ihtiyaç duyulduğunu, bu sürecin güvenli, tarafsız ve sakin bir ortamda gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.
5 soruda Suriye'de neler oldu? Haberi GörüntüleSuriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Al-Bahra, altı ay içinde yeni bir anayasa taslağının hazırlanması gerektiğini ve ilk seçimin referandum olacağını açıkladı. "Anayasa parlamenter, başkanlık veya karma bir sistem mi olacak? Bu karara göre seçim yapılacak ve halk liderini seçecektir," dedi.
Esad'ın kaçışı hakkında konuşan Al-Bahra, bunun beklenen bir sonuç olduğunu, rahatlama duygusuyla karışık bir üzüntü yaşadığını ve Esad'ın işlediği suçlardan sorumlu tutulması gerektiğini ifade etti.
ABD'den barışçıl geçişe destek
ABD yetkilileri, Heyet Tahrir el Şam'ın ilerlemesiyle çöken Esad rejiminin ardından barışçıl bir iktidar devri için umutlu olduklarını belirttiler.
Başkan Joe Biden bu durumu, uzun süredir iç savaştan muzdarip Suriyeliler için tarihi bir fırsat ve aynı zamanda risklerle dolu bir dönem olarak nitelendirdi.
Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması şöyleydi:
“Amerika Birleşik Devletleri, Suriye liderliğinde kapsayıcı bir süreçle hesap verebilir bir hükümete barışçıl bir geçişi güçlü bir şekilde desteklemektedir. Bu geçiş sürecinde Suriye halkının devlet kurumlarının korunmasını, temel hizmetlerin yeniden başlatılmasını ve savunmasız grupların korunmasını talep etme hakkı vardır.”
HTŞ lideri Colani'nin açıklamaları
12 günlük operasyon süresince HTŞ lideri Colani, CNN International'a verdiği röportajda halk tarafından seçilecek bir konseye dayalı bir hükümet kurmayı hedeflediklerini açıkladı.
Colani, Şam'ın ele geçirilmesinin ardından güçlerine devlet binalarına saldırmamaları emrini verdiğini ve Esad'ın başbakanı Caferi teslim olana kadar onun koordinasyonunda kalacaklarını belirtti.