Erzincan’ın Yöresel Lezzetleri Coğrafi İşaret İçin Başvuruda Bulundu

Erzincan'ın geleneksel lezzetleri, Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret tescili için başvuruda bulundu. Yaprak döneri, tandır ketesi, kasefe tatlısı, lüle baklavası, tava leblebisi, sakı elması, tandır ekmeği, tandır lavaşı, babukko yemeği, atom sütlaç ve kemaliye kavurması, Erzincan'ın mutfak kültürü için önemli değerlerdir.

Valilik öncülüğünde gerçekleştirilen bu girişim, 11 yöresel lezzetin coğrafi işaret belgesi başvurusunu içeriyor. Bu özel lezzetler, Erzincan İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü'nde düzenlenen bir programla tanıtıldı.

Erzincan Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Ömer Faruk Sarıtaş, programa katılanlara coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan 11 yöresel lezzetin ayrıntılarını paylaştı.

Programda ayrıca DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Serkan Kütük ve Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Rahmi Özendi'nin katılımıyla bal paketleme tesisi için protokol imzalandı.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, konuşmasında yöresel zenginliklerin coğrafi işaretleme envanterine dahil edilmesinin önemine dikkat çekti. Bugüne kadar 7 ürünün marka tescilinin tamamlandığını ve yeni başvurularla bu sayının 18'e ulaşacağını belirtti. "Bu çalışmalar, Erzincan'ın değerlerine sahip çıkıyor ve ürünlerin markalaşmasını sağlıyor." dedi.

Bal üretiminde Türkiye'nin ilk 10 ili arasında yer alan Erzincan'ın, bal üreticilerinin ihtiyaç duyduğu bir bal paketleme tesisi için DAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin desteğini aldığını ifade eden Vali Aydoğdu, "Bu önemli tesisin ilimize kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tesisimizin tüm bal üreticilerimize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Kemal Özdemir - Kültür Sanat

Kültür Sanat erzincan Ekonomi Güncel Yaşam Tarım

Benzer Videolar