Erdemli’de Antik Kentin Nekropolü Turizme Kazandırılıyor

Erdemli ilçesinde bulunan Elaiussa Sebaste Antik Kenti, geçmişin izlerini taşıyan bir hazine. Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kalıntıları barındıran antik kentin nekropol alanı, turizme kazandırılmak için canla başla çalışılıyor.

Ayaş Mahallesi'nde bulunan antik kentte Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde yürütülen çalışmalar, Kastamonu Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu önderliğinde 15 kişilik bir ekiple devam ediyor.

Çalışmalar, özellikle turizme açılması hedeflenen kuzey bölümde, Roma yolunun geçtiği nekropol alanında yoğunlaşıyor.

Kızılarslanoğlu, bölgede Bizans ve Roma dönemlerine ait çeşitli mezar türleri bulunduğunu ifade etti.

"Nekropolde genel bir temizlik çalışması gerçekleştirdik. Bu çalışma sayesinde kuzey nekropol artık ziyaretçilere açık hale geldi. Ziyarete açılma süreci, gelecek sezonlarda yapılacak olan restorasyon çalışmaları, bilgilendirme panoları ve yürüyüş rotalarının tamamlanmasının ardından gerçekleşecek." diye belirtti.

Antik dönemde Roma yolunun bu bölgeden geçtiğini hatırlatan Kızılarslanoğlu, "Gelecek projelerimiz arasında bu yolu yeniden aktif hale getirmek de yer alıyor. Yol, tarihi mezarların arasından geçerek eşsiz bir trekking rotası haline getirilebilir. Kızkalesi'ne kadar uzanan bu yol, gezginler ve doğa yürüyüşçüleri için vazgeçilmez bir mekan olacak." dedi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

mersin

Benzer Videolar