Endonezya, ASEAN Zirvesi’nde Gazze ve Lübnan’ı Gündeme Taşıyacak

Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi ve ASEAN Ankara Komitesi Başkanı Achmad Rizal Purnama, Laos'ta devam eden ASEAN 2024 Liderler Zirvesi'nde ülkesinin Gazze ve Lübnan'ı gündeme getireceğini duyurdu.

Laos'un başkenti Viyentiyan'da düzenlenen zirve, ekonomi ve güvenlik başta olmak üzere geniş bir yelpazede işbirliğini hedefliyor. Zirve, dün başladı ve yarın sona erecek.

Purnama, AA muhabirine verdiği demeçte, zirvenin bölgesel ve küresel zorluklar karşısında birlik liderlerini bir araya getirmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

ASEAN topluluk inşasının güçlendirilmesi ve Birlik'in kapasitesinin gösterilmesi amacıyla zirveye büyük önem verdiklerini vurgulayan Purnama, ülkelerin zirveye davet edilen diğer büyük güç ülkelerinin temsilcileriyle müzakere ve diplomasi fırsatı bulacaklarını ifade etti.

Purnama, Birlik'in bölgesel konuların ele alınmasında uyumluluğunu ve çevikliğini sürdürdüğünü belirterek, zirve kapsamında 80'den fazla sonuç belgesinin kayda geçirilmesini beklediklerini söyledi.

Endonezya'nın zirvede gündeme getireceği konulara değinen Purnama, ASEAN'ın kendi içinde sorunlarını ele alma kapasitesini ve ASEAN topluluğu oluşturma çabasını güçlendirmeye odaklanacaklarını belirtti.

2045 vizyonuna değinen Purnama, "Endonezya, günümüzde bölgemizin çok yönlü zorluklarla başa çıkılmasında ASEAN'ın önemini vurgulayacak." dedi.

Bölgede büyük güçler arasında artan rekabete işaret eden Purnama, barış ve istikrarın motoru niteliğinde ASEAN ve ötesinde yönetimin nasıl güçlendirebileceğinin yollarını aramayı hedeflediklerini söyledi.

Purnama, "Çünkü günümüzde bölgemizde barış ve istikrarın sağlanması çok önemli. Bölgemiz diğer büyük güçlerin vekili haline gelmemelidir; bu, Endonezya tarafından vurgulanacak." diye konuştu.

Purnama, Birlik ülkelerinin bölgesel güvenlik mimarisi oluşturulmasına büyük yatırım yaptığını ve son 50 yılda yapılan yatırımların faydalarını gördüklerini belirtti.

"ASEAN şimdi çok daha birleşik, çok daha güçlü olmalı." diyen Purnama, "Çünkü sadece ASEAN ülkeleri değil, bölgedeki tüm ülkelerin rekabet ve çatışmadan ziyade işbirliği ve dayanışma zihniyetine sahip olmalarını sağlayan bölgesel güvenlik mimarisi kuruyoruz. Bölgemiz dünyanın diğer bölgelerine kıyasla çok daha istikrarlı ve güvenli. Bu yüzden ASEAN şimdi çok daha birleşik, çok daha güçlü olmalı ki bölgemizdeki durumu yönlendirmede merkezi konumunu iddia edebilsin, özellikle son zamanlarda bölgemizde rekabetin arttığına tanık oluyoruz. Bu, en önemli şey." dedi.

Orta Doğu ve Filistin meselesinin önem taşıdığını vurgulayan Purnama, Endonezya'nın zirvede, "Gazze ve Lübnan'daki savaşı durdurmak için acil bir eylem düşünmeye yönelik bir kez daha herkese çağrı yapacağız." ifadesini kullandı.

Purnama, "Tek uygulanabilir seçenek iki devletli çözüm, Filistin devletinin bağımsızlığı, Orta Doğu'da, özellikle Filistin'de barış ve istikrarı görmenin tek seçeneği." dedi.

ASEAN Ankara Komitesi, ASEAN ülkelerinin Ankara'da bulunan Büyükelçilerinden oluşuyor.

Kaynak: AA / Ahmet Furkan Mercan - Güncel

Uluslararası İlişkiler Endonezya Diplomasi Güvenlik Politika Ekonomi Güncel ankara Lübnan Gazze Dünya Laos

"
Benzer Videolar