38 yılını İstanbul’da çalışarak geçiren Dursun Akyüz, emekliliğinin ardından memleketi Trabzon’a dönerek 35 metrekarelik bir serada kaktüs yetiştirmeye başladı.
Fabrika yıllarında bir arkadaşından kaktüs yetiştiriciliğini öğrenen Akyüz, 5 yıl önce emekli olmuş ve Covid-19 salgınıyla birlikte ailesiyle Maçka’ya yerleşmişti. 4 çocuk babası Akyüz, bu yeni yaşamında tutkusunu sürdürmeyi seçmişti.
Akyüz, eş ve kızıyla birlikte kurdukları yeni düzenlerini Anadolu Ajansı muhabirine anlattı.
Kaktüs yetiştirme serüvenini, “Bir arkadaşımın kaktüslerini görünce çok merak ettim. Ona yardımcı olarak yetiştirme ve satış tekniklerini öğrendim. Daha sonra İstanbul’da iki adet, toplamda 20 metrekarelik sera kurdum ve üretime başladım,” sözleriyle özetledi.
54 yaşındaki Akyüz, Trabzon’a yerleşince İstanbul’daki seralarını oğluna bırakarak iki yıl önce getirdiği fidelerle Maçka’da küçük çaplı bir üretime girişmişti.
Karadeniz ikliminin kaktüs yetiştirmeye uygun olduğunu keşfeden Akyüz, 35 metrekarelik serasında 20 farklı çeşitte yaklaşık 8000 kaktüs yetiştiriyor. “Saksıları küçük olduğu için fazla gözükmüyor ama her kaktüsün ürettiği yavruları ayırıp çoğaltarak üretimi artırmak çok kolay,” diye açıkladı.
1800 rakımlı bölgede yetiştirdiği kaktüsleri İstanbul’daki çiçekçilere gönderen Akyüz, “Trabzon’un her yerinde kaktüs yetiştirilebilir. Kök isteyen herkese ücretsiz veririm. İki yıldır buradaki köklerden ürettiğim yavruları dikerek sayılarını artırdım. Geçen yıl satış yaptım, bu yıl da devam ediyorum. İsteyen herkes bunu başarabilir,” dedi.
Ücretsiz fide dağıtımı yapacak
Yüksek rakımda kaktüs yetiştiren arkadaşının şaşkınlığını da paylaşan Akyüz, şöyle devam etti: “Arkadaşım burayı görünce çok şaşırdı. ‘Burada olmaz, kaktüs sıcak sever’ demişti. Deneyince kendisi de şaşırdı. İstanbul’da bu kadar kaliteli üretim yapamıyorduk. Serin hava kaktüs üretimi için çok önemli. Çok güneş kaktüsü yakıyor ve üretimi azaltıyor. Burası ise iklim olarak çok dengeli, neredeyse Hollanda gibi. Hollanda başarılıysa biz de daha başarılı olabiliriz.”
Akyüz, kaktüs yetiştirmek isteyen herkese ücretsiz fide vererek yardımcı olacağını belirterek, “Öğrenmek isteyen herkese kapım açık. Nasıl yetiştirileceğini anlatırım, hatta yetiştirdiklerini benden satın alabilirim,” diye sözlerini tamamladı.
Kaynak: AA / Duygu Avunduk – Kültür Sanat Yerel Haberler Kültür Sanat İstanbul Ekonomi trabzon Tarım Yaşam
GENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
4 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.