Elon Musk robotaksi, robovan ve Optimus’u tanıttı: Direksiyon da yok gaz pedalı da

## Elon Musk, Tesla'nın Geleceğini "We, Robot" Etkinliğinde Sergiledi Tesla'nın CEO'su Elon Musk, Kaliforniya'daki Warner Bros Stüdyoları'nda düzenlenen "We, Robot" etkinliğinde şirketin en son ürünlerini ve yazılımlarını tanıttı. Otonom teknolojiler alanında çığır açacak üç büyük yenilik sahnedeydi: Robotaksi, Robovan ve Optimus insansı robotu.

'Gelecek geleceğe benzemeli'

"Gelecek geleceğe benzemeli," diyerek yeni araçların tasarımına göndermede bulunan Musk, "Tesla'nın değerinin büyük bir kısmı otonom teknolojilere dayanıyor. Robotaksi ile dünyadaki ulaşımı yeniden şekillendirmeyi, Optimus ile iş gücünü devrim yapmayı hedefliyoruz," şeklinde konuştu. ## 1. Tesla Robotaksi: Cybercab

Cybercab: Sürücüsüz Geleceğin Taksi

Etkinlikte tüm gözler, tamamen otonom bir şekilde sürüş yapabilen, sürücüsüz taksi Cybercab'deydi. Uzun süredir konuşulan ve tanıtımı ertelenen Cybercab, Tesla'nın tamamen sürücüsüz bir ulaşım aracı olarak geliştirildi.

Direksiyon yok, pedal yok

İçinde direksiyon ya da pedal bulunmayan Cybercab, tamamen otonom bir sürüş sunuyor. Cybertruck'a benzeyen keskin hatlar ve martı kanadı kapılar, araca fütüristik bir görünüm kazandırıyor. İki kişilik tasarlanan Cybercab, dışarıdan olduğu kadar içeriden de geleceğe ait bir his veriyor.

30.000 doların altında bir fiyat

Tesla'nın gelecekteki sürücüsüz araç paylaşım ağı içerisinde hizmet vermesi beklenen Robotaksi, kullanıcılar için toplu taşımadan daha ucuz bir ulaşım seçeneği sunmayı hedefliyor. Musk, Robotaksi'nin fiyatının 30.000 doların altında olacağını belirtti.

10 ile 20 kat daha güvenli

Elon Musk'a göre, otonom araçlar insanlardan 10 ile 20 kat daha güvenli olacak. Musk, etkinlikte Cybercab'in hayat kurtaracağını ve birçok yaralanmayı önleyeceğini belirterek, "Bu çok büyük bir olay. Hayat kurtaracak, pek çok hayat kurtaracak ve yaralanmaları önleyecek" sözleriyle vurguladı.

2026'da yollarda olacak

Musk'ın 20 tane olduğunu belirttiği Cybercab'in teknik özellikleri hakkında etkinlikte bilgi verilmedi. Tesla, tam otonom sürüş sistemini önümüzdeki yıl Teksas ve Kaliforniya'da kullanıma sunmayı planlıyor. Aracın 2026 yılında üretime geçmesi ve 2 yıl içinde yollarda olması planlanıyor. Musk bu tarihin 2027'ye sarkabileceğini de dile getirdi.

Musk'ın sunumda bir taksi çağırma uygulamasından da söz edebileceği düşünülüyordu ancak bu gerçekleşmedi.

### Robotaksi/Cybercab: Artıları ve Eksileri ## 2. Tesla Robovan

Robovan: Toplu Ulaşımın Geleceği

Etkinlikte Tesla'nın 20 kişilik Robovan modeli de tanıtıldı. Toplu ulaşım veya geniş aileler için tasarlanan Robovan, tamamen otonom bir elektrikli araç. Tesla'nın Full-Self Driving teknolojisini kullanan Robovan, şehir içi ve şehirlerarası yolculuklarda güvenli ve konforlu bir deneyim sunmayı amaçlıyor.

2025 yılında piyasaya sürülmesi planlanan Robovan'ın fiyatı henüz kesinleşmedi ancak Tesla'nın diğer modelleriyle benzer bir fiyat aralığında olacağı öngörülüyor.

### Tesla Robovan: Artıları ve Eksileri ## 3. Optimus İnsansı Robot

Optimus: İnsansı Robot Devrimi

Optimus, Tesla'nın ilk insansı robotu olarak etkinlikte büyük ilgi gördü. Musk, Tesla'nın insansı robotlarından oluşan bir geçit töreni gerçekleştirdi. Optimus'lar, etkinlik sırasında izleyicilere içecek servisi yaptı.

Çocuklara ders çalıştıracak, çimleri biçecek

Optimus, insan benzeri bir yapıya sahip olup fabrikalarda, lojistik merkezlerinde ve ev işlerinde yardımcı olmak amacıyla geliştirildi. Musk, gelecekte bu robotların çocuklara ders verebileceğini, çimleri biçebileceğini ve hatta arkadaşınız olabileceğini söyledi. Musk, 'insansı' robotların yakın bir gelecekte aramızda olacağını savundu ve "Her şeyi yapabilecekler" dedi. 1.73 metre boyunda ve 57 kilogram ağırlığında olan Optimus, Tesla'nın gelişmiş yapay zeka teknolojilerini kullanarak iş gücü gerektiren birçok görevi yerine getirebilecek. Elon Musk, Optimus'un maliyetinin ileride 20.000 doların altında olmasını hedeflediklerini belirtti.

2027'de piyasada olacak

Optimus'un piyasaya çıkış tarihi olarak 2027 yılı öngörülüyor, ancak robotun ilk sürümlerinin ticari alanlarda daha erken kullanılabileceği ifade ediliyor. ### Optimus: Artıları ve Eksileri

Spot ve Atlas'a Yeni Rakip

Optimus robotu, Boston Dynamics'in Atlas ve Spot robotlarına rakip olarak görülebilir. Ancak Tesla'nın odaklandığı alan daha çok günlük hayatta kullanılabilecek insansı robotlar. Spot ve Atlas ise daha çok endüstriyel ve keşif amaçlı kullanılıyor. Tesla, Optimus'u daha erişilebilir ve geniş çapta kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyor.
Benzer Videolar