Elazığ’da Tek Parça Mozaik Bulundu: 84 Metrekarelik Tarihi Eser

Elazığ'da, bir çiftçi fidan dikmek için tarlasında çukur açarken tesadüfen Roma ve Erken Bizans Dönemine ait, tek parça halinde 84 metrekarelik bir taban mozaiği keşfetti.

Çiftçinin fark ettiği bu tarihi eser, üzerinde aslan, geyik, kuş gibi hayvan figürlerinin yanı sıra ağaç ve bitki desenleri barındırıyor. Mozaiğin büyüklüğü ve detaylı tasarımlarıyla Türkiye'de benzersiz bir eser olduğu düşünülüyor.

Tarla sahibi, keşfettiği yapının tarihi önemini fark ederek Elazığ Müze Müdürlüğü'ne ve jandarmaya haber verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinesinde başlatılan kazı çalışmaları sonucunda, mozaiğin yanı sıra kilise ve şarap mahzeni kalıntıları da gün yüzüne çıkarıldı.

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, bölgedeki kazı çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, mozaiğin büyüklüğü ve üzerindeki sanat eserinin önemini vurguladı. Hatipoğlu, kazı çalışmalarının devam edeceğini ve yeni buluntuların sergilenme imkanlarının değerlendirileceğini belirtti.

Mozaiği bulan tarla sahibi Mehmet Emin Sualp, arsayı satın aldığı günden bu yana mozaiğin değerinin çok arttığını ve bu tarihi eserle gurur duyduğunu ifade etti.

Elazığ'da Tek Parça Mozaik Bulundu: 84 Metrekarelik Tarihi EserKaynak: İhlas Haber Ajansı / AYDIN YORAT - Kültür Sanat

Yerel Haberler Kültür Sanat Türkiye Turizm Kültür Elazığ Sanat Roma

"
Benzer Videolar