Elazığ’da Roma Dönemine Ait Hayvan Figürleriyle Mozaik Bulundu

Elazığ'da bir tarla sahibi, geçen yıl fidan dikmek için açtığı çukurda Roma veya erken Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen bir taban mozaiği keşfetti. Mozaikte hayvan figürlerinin resmedildiği tespit edildi.

Merkez Salkaya köyünde ikamet eden Mehmet Emin Sualp, Ağustos ayında tarlasına vişne fidanı dikerken toprak altında renkli ve desenli bir yapı fark etti. Bu durumu Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğüne bildiren Sualp, bölgede başlatılan kazı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Yaklaşık 84 metrekarelik bir alanı kaplayan taban mozaiğinin üzerinde Anadolu leoparı, kurt, domuz, dağ keçisi, geyik, tazı ve sülün gibi hayvan figürlerinin bulunduğu tespit edildi.

Mozaik çevresinde yapılan kazılarda kilise ve şarap imalathanesi olarak kullanıldığı düşünülen duvar kalıntıları ve yapılar da gün yüzüne çıkarıldı.

"Bu tarihi eseri Elazığ'da sergilemek için hazırlayacağız"

Vali Numan Hatipoğlu, alanda incelemeler yaptı ve Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Ziya Kılınç ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ'dan bilgi aldı.

Hatipoğlu, taban mozaiğinin tarihi açıdan büyük önem taşıdığını vurguladı. "Bir vatandaşımız tarlasında vişne fidanı dikerken bu kalıntılara rastlıyor. Sonrasında müzemize haber veriyor. Burada yaptığımız kazılar neticesinde bölgede hemen hemen en büyük mozaik parçalarından birisi ortaya çıkıyor. Yaklaşık 84 metrekare genişliğinde bölgedeki hayvan varlıklarının resmedildiği bir mozaik, tek parça halinde ve muazzam bir eser. Taban mozaiklerinin üzerine Anadolu leoparı, kurt, domuz, dağ keçisi, geyik, tazı gibi hayvanlar resmedilmiş." dedi.

Hatipoğlu, keşfi sağlayan vatandaşı tebrik etti ve Elazığ Müze Müdürlüğünün kazı çalışmasıyla değerli bir eseri gün ışığına çıkardığını belirtti.

Hatipoğlu, alanda gerektiğinde yeni kazı çalışmalarının yapılabileceğini belirterek, şunları ekledi: "Yapacağımız çalışmaların neticesinde eğer bölgede sergi ve teşhire uygun miktarda tarihi eser ortaya çıkarsa burayla ilgili farklı bir strateji geliştireceğiz. Olmazsa da burada şu an itibarıyla sizlerin de gördüğü bu tarihi eseri Elazığ merkezimizde sergilemek için hazırlayacağız."

Hatipoğlu, mozaikte hayvan figürlerinin yanı sıra bölgenin ağaç dokusuyla ilgili figürlerin de olduğunu belirtti. Mozaik yapının Roma dönemi ve erken Bizans dönemine ait olduğu değerlendirildi.

Mehmet Emin Sualp, tarlasına fidan dikerken mozaik yapıyı fark ettiğini ve bu önemli tarihi yapının gün ışığına çıkarılmasına vesile olmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.

Kazı ekibinin çalışmalarına katkı sağladığını belirten Sualp, şunları söyledi: "2020 yılında bu tarlayı satın aldım. Geçen yıl tarlama ağaç dikerken bu mozaiğe rastladım. Tabanı daha sonra yarım metrekare kadar genişlettim ve taban mozaiği olduğunu fark ettim. Durumu Müze Müdürlüğümüze bildirdim. Süreç bu şekilde gelişti. Kazılar devam ediyor."

Kaynak: AA / İsmail Şen - Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Güncel Kültür Doğa Roma

Benzer Videolar