Ehliyet yenileme ücreti, harcı ne kadar 2024? Ehliyet yenileme kaç günde gelir, son tarih ne zaman?
Ehliyet yenileme ücretleri değişti mi? Eğer değiştiyse, ehliyetini henüz yenilememiş olanlar için yeni ücretler ve son tarih ne zaman? Özellikle eski ehliyet sahipleri, yeni yıla kadar ehliyet yenileme randevusu bulmakta zorluk çekiyor. Ehliyet yenileme ücreti, harcı ne kadar? Yeni ehliyet ne kadar sürede gelir? Detayları haberimizde bulabilirsiniz…
EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?
Eski tip ehliyetlerin (2016 öncesi alınan sürücü belgeleri) yeni sürücü belgeleriyle değiştirilmesi için "Vakıf Hizmet Bedeli" Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı hesaplarına 2 TL, "Değerli Kâğıt Bedeli" ise Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Banka Hesaplarına 13 TL ödenmesi gerekiyor. Yeni tip ehliyetlerin (2016 sonrası alınan sürücü belgeleri) yenilenmesi için ise "Vakıf Hizmet Bedeli" 230 TL, "Değerli Kâğıt Bedeli" ise 990 TL olarak belirlendi. İlk defa sürücü belgesi alanlar veya sınıfa ekleme işlemleri için de "Vakıf Hizmet Bedeli" 230,00 TL, "Değerli Kâğıt Bedeli" 990,00 TL ödenmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra, "A, A1, A2, F" sınıfları için (Engelli "A" Sertifikaları da Dahil) harç ücreti 1.308,40 TL, "B" sınıfı için (Engelli "B" Sertifikaları da Dahil) 3.945,40 TL, "B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G, M" sınıfları için ise 6.583,50 TL olarak belirlendi.
SAĞLIK RAPORU 2 YIL GEÇERLİ
Son 2 yıl içerisinde yapılan ehliyet kontrolü sonucunda alınmış bir sağlık raporunuz varsa, yeni ehliyet için de kullanabilirsiniz. Bu raporlara e-Devlet üzerinden e-Nabız uygulaması aracılığıyla erişebilirsiniz.
Sağlık raporu almadan önce e-Devlet'e giriş yaparak "Kişisel Sağlık Bilgi Formu"nu doldurmanız ve onaylamanız gerekiyor. Bu formu doldurmadan sağlık kuruluşuna giderseniz, ekstra beklemeniz gerekebilir.
YENİ TİP EHLİYETİ YANINIZDA BULUNDURMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ
Ehliyetinizi yeniledikten sonra, Nüfus İdaresi'ne giderek ehliyetinizi çipli kimliğinizle eşleştirebilirsiniz. Bu işlemden sonra ehliyeti yanınızda bulundurmanız zorunlu olmaz.
EHLİYET YENİLEME SON TARİH NE ZAMAN?
Yenilenmiş ehliyetlerin geçerlilik süresi 10 yıldır. Ancak bazı ehliyet sınıfları için bu süre 5 yıldır.
C1 sınıfı (7500 Kg'a kadar kamyon ve çekici), C1E sınıfı (12000 Kg'a kadar kamyon ve çekici), C sınıfı (Kamyon ve Çekici), CE sınıfı (Römorklu Kamyon ve Çekici), D1 sınıfı (Minibüs), D1E sınıfı (Römorklu Minibüs), D sınıfı (Minibüs ve Otobüs), DE sınıfı (Römorklu Minibüs ve Otobüs) 5 yıl süreyle geçerlidir. M sınıfı (Motorlu Bisiklet), A1 sınıfı (11 KW'yı geçmeyen motosiklet), A2 sınıfı (35 KW'yı geçmeyen motosiklet), A sınıfı (35 KW'yı geçen motosiklet), B1 sınıfı (4 tekerlekli motosiklet), B sınıfı (Otomobil - Kamyonet), BE sınıfı (Römorklu Otomobil - Kamyonet), F sınıfı (Traktör), G sınıfı (İş Makinası) ise 10 yıl süreyle geçerlidir.
Haberler.com / Sena Demiröz - Gündem İçişleri Bakanlığı Soğuk Haber Gündem Eğitim Genel Yaşam Zam"