Ege Üniversitesi’nde Mevlana’nın 751. Vuslat Yılı Paneli
Ege Üniversitesi, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 751. vuslat yıl dönümü dolayısıyla bir panel düzenledi. Etkinliğe katılan akademisyenler, Mevlana'nın felsefesi ve tasavvuf müziği üzerine konuşmalar gerçekleştirdi.
Ege Üniversitesi (EÜ) Birgivi İlahiyat Fakültesi, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin 751. ölüm yıl dönümünü EÜ Kültür Sanat Evi'nde düzenlediği "Şeb-i Arus-Vuslatın 751. Yılında Mevlana" başlıklı bir panel ile kutladı. Panelde EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Hanefi Palabıyık, akademisyenler ve öğrenciler hazır bulundu.
Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Himmet Konur'un moderatörlüğünü üstlendiği panele, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Süleyman Gökbulut, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamide Ulupınar ve EÜ Birgivi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nuriye İnci konuşmacı olarak katıldı.
Hafız Eray Çakmak'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlikte, EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Tasavvuf Müziği Topluluğu, Arş. Gör. Yakup Selim Şenel yönetiminde bir tasavvuf müziği konseri sundu.
Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Mevlana'nın Mesnevi'deki öğretilerinin önemini vurgulayarak, Ege Üniversitesi'nin bu anlamlı günde Mevlana'yı anmaktan onur duyduğunu ve etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiğini belirtti.
Panel moderatörü Prof. Dr. Himmet Konur ise, Mevlana'nın insanlık medeniyetine yaptığı katkılara değinerek, onun düşüncelerinin bugün de önemini koruduğunu ve gelecek nesiller için bir rehber olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Süleyman Gökbulut, Mevlana'nın hayatını ve tasavvufi görüşlerini özlü bir şekilde özetledi. "Hamdım, piştim, yandım" sözleriyle özetlediği hayat yolculuğunun, manevi olgunlaşmanın bir sembolü olduğunu belirtti.
Dr. Öğr. Üyesi Nuriye İnci, Mevlana'nın mesajlarının zamandan bağımsızlığını, insanın, evrenin ve Tanrı'nın ilişkisini özgürce yorumlamasına ve bunu insanlığın ortak duygularına dayandırmasına bağladı. Ayrıca, Mevlana'nın dini sadece kurallarından değil, dinamik özünden de tanıttığının altını çizdi.
Prof. Dr. Hamide Ulupınar, Mevlevi geleneğinde önemli bir yere sahip olan sema ayinini, birçok anlamı içinde barındıran bir zikir biçimi olarak açıkladı ve Mevlana'nın sema etmesinin doğaçlama bir eylem olduğunu vurguladı.
Panelin sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan tarafından konuşmacılara ve Arş. Gör. Yakup Selim Şenel'e teşekkür belgesi takdim edildi. - İZMİR
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel Ege Üniversitesi Mevlana izmir