E-Ticaret ve E-İhracat Türkiye Ekonomisine Katkı Sağlıyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, pandemi sonrasında e-ticaretin küresel çapta hızlı bir ivme kazandığını ve Türkiye'de de e-ticaret ile e-ihracat yapan işletmelerin sayısında artış gözlemlendiğini belirtti. Baran, "Beş alışverişten biri artık e-ticaret yoluyla gerçekleştiriliyor. 2023 yılında ülkemizin e-ihracat geliri 5 milyar doları aştı, bu da sektörün adeta yeniden doğduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

ATO, üyelerinin ihracat faaliyetlerini desteklemek ve Ankara'nın ihracat ve e-ihracat gelirlerini artırmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. ATO İDEA koordinatörlüğünde ve Türkiye'nin önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol'un iş birliğiyle düzenlenen "Trendyol Mikro İhracat Bilgilendirme Toplantısı", ATO Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmaları ATO Başkanı Gürsel Baran, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Bülent Tuncer, Trendyol Satış ve İş Geliştirme Müdürü Özkan Çokaygil ve ATO İDEA Genel Müdürü Gaye Yardımcı tarafından yapıldı.

ATO Başkanı Baran, konuşmasında pandemi döneminde e-ticaretin ivmelenmesinin Türkiye'de de e-ticaret ve e-ihracat yapan işletme sayısının artmasına yol açtığını vurguladı. ATO olarak, üyelerinin bu gelişime uyum sağlamaları için e-ticaret ve e-ihracat seferberliği başlattıklarını ifade eden Baran, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Baran, dijitalleşmenin dünya ticaretinde yaşanan değişimlerin e-ihracat gelirlerine yansıdığını belirterek, "Dünyada trilyonlarca dolarlık bir e-ticaret pazarı mevcut. İhracatta ve e-ihracattaki başarı, dünya ticaretinden daha çok pay almamızı sağlayacak" dedi.

Baran, bu toplantıyla daha önce hiç ihracat yapmamış ATO üyelerini mikro düzeyde bile olsa ihracatçı olmaya teşvik etmeyi amaçladıklarını belirterek, "Mikro ihracat yapan üye sayımızı artırarak hem ülkemizin hem de Başkentimizin ihracatına makro düzeyde katkı sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

"Beş alışverişten biri e-ticaretten"

Baran, e-ticaretin ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayabilecek bir alan olduğunu vurguladı. İhracatın ve e-ihracatın artmasının üretimi, yatırımı ve istihdamı da artıracağını belirten Baran, "E-ihracat ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak bir alan. Türkiye'de e-ticaret 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 115 artışla 1.85 trilyon TL'lik bir iş hacmiyle 5,8 milyar adet siparişe ulaştı. Ülkemizde her beş alışverişten biri e-ticaret üzerinden yapılır hale gelerek yaklaşık yüzde yirmilere varan bir hacme ulaştı" dedi.

"Yeniliklere uyum sağlamak gerekiyor"

Dijitalleşmede yaşanan değişim ve dönüşümün takip edilerek ticari faaliyetlere yansıtılması gerektiğini ifade eden Baran, "Bugünün dünyasında teknolojik gelişmeleri takip etmeden, yenilikleri işimize katmadan başarıyı beklemek mümkün değil. Günün şartlarında ne iş yaparsak yapalım fark oluşturmamız lazım. Yaptığımız her işte gelişmek, büyümek, kazançlı olmak istiyorsak yeniliklere uyum sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Trendyol İhracat, Satış ve İş Geliştirme Müdürü Gökhan Kurtuluş tarafından e-ticaret ve e-ihracat konulu bir sunum gerçekleştirildi. Toplantı, Trendyol İhracat Satış ve İş Geliştirme Müdürü Gökhan Kurtuluş, Bölge Satış ve İş Geliştirme Yöneticileri Mutlu Çevik ve İlkcan Soluk'un ATO üyeleriyle birebir görüşerek mikro ihracat konusunda detaylı bilgiler aktarmasıyla devam etti. - ANKARA

Ankara Ticaret Odası Gürsel Baran Ekonomi Türkiye İhracat Finans ankara

Benzer Videolar