Düzce’de Yaralı Kızıl Şahin İyileştirildi

Düzce'de Anadolu Otoyolu'nda bulunan Kaynaşlı Sarıçökek mevkisinde, karayolları ekipleri tarafından yaklaşık 10 gün önce bitkin halde bulunan bir kızıl şahin, uzman eller tarafından iyileştirildi ve yeniden kanat çırpmaya hazır hale geldi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne bağlı rehabilitasyon merkezine getirilen kızıl şahin, veteriner hekimler Murat Ünlü ve Zeynep Hızal tarafından tedavi edildi. Hayvanın bir ayağında darbeye bağlı ezik ve yumuşak doku travması, ağız enfeksiyonu ve yetersiz beslenme nedeniyle göğüs ve kanat kaslarında erime tespit edildi.

Tedavi süreci, protein takviyesi, serum desteği ve özel egzersizlerle desteklendi. Saldırgan tavırları nedeniyle önce rehabilitasyona alınan kızıl şahin, uçuş ve kanat egzersizlerinin tamamlanmasıyla doğaya salınmaya hazır hale geldi.

"En kısa zamanda onu doğayla kavuşturmayı düşünüyoruz," diyen Veteriner Hekim Murat Ünlü, AA muhabirine, yaralı şahini Kaynaşlı'dan gelen bir telefon ihbarı üzerine teslim aldıklarını söyledi. Ünlü, hemen bakım ve tedaviye başladıklarını belirterek, "Kuşumuzun ilk tespitlerimizde ayağında travmaya bağlı doku zedelenmesi olduğunu gördük ve tedavisine başladık," dedi.

Veteriner Hekim Zeynep Hızal ise, hayvanın ilk geldiğinde sol bileğinde avlanmasını engelleyecek şekilde doku zedelenmesi olduğunu ve tedaviye buradan başladıklarını belirtti. "Buna bağlı uzun süre beslenememiş, aç kalmış ve uçamamaktaydı. Ayağındaki yarayı tedavi ettik. Bileği kullanabilir hale geldi, pençeleriyle avlanabilecek duruma geldi. En kısa zamanda onu doğayla kavuşturmayı düşünüyoruz," diye konuştu.

Kızıl şahinin göç yoluna devam edebilecek duruma geldiğini vurgulayan Hızal, şunları ekledi: "Şu anda kendi kendine göç edebilecek, beslenebilecek duruma geldi. Sağlığına kavuşturduğumuz için çok mutluyuz. Yaklaşık 1 yaşlarında, üreme olduğuna erişmiş. Bu yüzden de daha fazla yaralanmaya açık oluyor bu tarz yetişkin hayvanlar. Eylül, ekim, kasım ve aralık ayları, yırtıcı kuşların göç zamanları oluyor. Kuzeyden güneye doğru göç ettikleri zaman, aralarında av için ciddi çekişmeler oluyor. Bunun haricinde avlanma esnasında çok sert inişler gerçekleştirebiliyorlar. O dönemde kanat zedelenmesi, bacaklarında, pençelerinde çeşitli kas dokusu zedelenmeleriyle bize geliyorlar. Bu mevsimlerde en yoğun olarak bu tarz zedelenmeler, travmalarla tedavi altına almaktayız hayvanlarımızı."

Yerel Haberler Kültür Sanat Göçmenler Güncel Yaşam

Benzer Videolar