Düzce’de İlk Türk Asteroidi Keşfedildi

Düzce Bilim ve Sanat Merkezi'nde (BİLSEM) 2021 yılında yapılan uzay gözlemleri sırasında keşfedilen gök cismi, bir "asteroit" olarak tanımlandı. Asteroitler, Güneş'in çevresinde dönen kaya ve metal parçalarıdır.

Düzce BİLSEM'de beş yıldır uzay gözlemi ve araştırmalarıyla ilgilenen fen bilgisi öğretmeni Ayşe Arslan ve Düzce Turgut Özal Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi Ömer Selim Esen (14), Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği (IASC) tarafından düzenlenen "Asteroit Keşif Kampanyası" kapsamında çalışmalarını yürüttüler.

Amatör gökbilimcilerin yeni asteroitler bulmaya çalıştığı bu programa katılan Arslan ve Esen, 2021 yılında tespit ettikleri gök cismini Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği'ne bildirdiler ve bu gök cismi yeni bir "asteroit" olarak kabul edildi.

Bu keşifle birlikte Arslan ve Esen, asteroide isim verme hakkı kazandılar.

"Türkiye için çok değerli"

Ayşe Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Asteroit Keşif Kampanyası'na yaptıkları başvurunun kabul edilmesinin ardından gönderilen veri setleriyle gözlem yapmaya başladıklarını belirtti.

Bu verileri özel bir yazılımla analiz ettiklerini belirten Arslan, hazırladıkları raporları Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği Küçük Gezegen Merkezi'ne gönderdiklerini kaydetti.

Arslan, üç yıl sonra aldıkları e-posta ile bu gök cisminin Türkiye tarafından keşfedilen ilk asteroit olduğunu öğrendiklerini ifade etti. "Bunun bilimsel değeri, güneş sistemi içerisinde ilk kez bir asteroidin keşfedilmesi (Türk araştırmacıların ilk asteroit tespiti), hem bizim için hem de Türkiye için çok değerli," dedi.

Öğrenci Ömer Selim Esen ise bu asteroidi üç yıl önce keşfettiklerini belirterek, "Aradan uzun zaman geçti ama ben hala o anı hatırlıyorum. Çok değerli benim için," diye ekledi.

Astronomiye olan ilgisi nedeniyle BİLSEM'e geldiğini belirten Esen, BİLSEM'de yedi yıldır çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Kaynak: AA / Ömer Ürer - Teknoloji

Ayşe Arslan Teknoloji Türkiye Eğitim Güncel Uzay

"
Benzer Videolar