Düzce’de Antik Tiyatrodaki Kazılarda Önemli Bulgular
Düzce'nin Konuralp Antik Tiyatrosu'nda yürütülen arkeolojik kazılar, önemli bir bulguya ulaştı. Pişmiş toprak borulardan oluşan bir altyapı sistemi ve bir kilise kalıntısı gün yüzüne çıkarıldı.
Konuralp Antik Kenti'nin en önemli tarihi yapılarından biri olan tiyatroda devam eden kazılar, sahne binasının güney tarafında genişletilerek sürdürülüyor. Kazılar sırasında, tiyatronun giriş güzergahlarının etrafında, pişirilmiş topraktan borularla oluşturulmuş bir altyapı sistemi ortaya çıkarıldı. Kazı alanında ayrıca Bizans dönemine ait olduğu düşünülen bir kilise kalıntısına rastlandı.
Konuralp Müze Müdürü İhsan Aslan, kazılar sırasında keşfedilen altyapı sisteminin, doğu-batı yönünde uzanan çok sayıda kanaldan oluştuğunu belirtti. Aslan, "Geniş ve kalın borular büyük kamu yapıları için, ince borular ise küçük ev tipi yapılar için kullanılmış olabilir. Tiyatronun MS 4. yüzyılda işlevini kaybettiğini göz önünde bulundurarak, bu boru sisteminin tiyatro çevresinde yeni yapılaşmalar için o dönemde inşa edildiğini değerlendiriyoruz" dedi.
Aslan ayrıca, kazı alanında bulunan Bizans dönemine ait kilise kalıntısı hakkında bilgi verdi. "Yapının güney kısmı yıkılmış durumda. Ancak, doğu-batı yönünde uzanan apsisli bir kilise yapısının varlığı ortaya çıkarıldı. Çalışmalar, yapının giriş holü bölümünde devam ediyor. Tiyatronun orta kısmında daha önce yapılan çalışmalarda tespit edilen su kanalının, bu alanda da devam ettiği gözlemlendi. Halk arasında 'Kilise suyu' olarak bilinen temiz suyun, tiyatronun yamacından gelen kaynak suyuyla bağlantılı olduğu ve tiyatronun yakınında yer alan çeşmeye aktarıldığı tespit edildi. Temiz suyun, geçmişte olduğu gibi tekrar mevcut çeşmeye bağlanması planlanıyor" diye ekledi.
Konuralp Antik Kenti'nde, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliklerini gün yüzüne çıkarmak için arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor.
Haber : Tezcan SOLMAZ/DÜZCE,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Yerel Haberler Kültür Sanat Konuralp Güncel Emlak Düzce"