Dünyanın gözü İsrail-Lübnan hattında: İsrail Lübnan'a kara operasyonunu başlattı | Dış Haberler

İsrail-Lübnan hattında günlerdir süren gerilimin ardından gece saatlerinde İsrail, Lübnan topraklarında bazı noktalara yönelik karadan işgal saldırıları gerçekleştirdiklerini duyurdu. Harekatın adının "Kuzeyin Okları Operasyonu" olduğunu bildiren İsrail, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırıları düzenleyeceklerini duyurdu. Hizbullah da Lübnan'ın güneyindeki El-Besatin bölgesinde İsrail askerlerini hedef aldığını duyurdu. İşte yaşanan son gelişmeler...

İsrail, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik kara operasyonlarına başladığını duyurdu. Bu operasyon, İsrail ve Lübnan Hizbullahı arasında artan gerginliğin ardından geldi. İsrail ordusu, sabah saatlerinde bölgede yoğun çatışmalar yaşandığını bildirdi.

İsrail'in Gazze'deki Hamas ile olan çatışmasının ardından Lübnan sınırında da gerilimler yükselmişti. Dünya, son haftalarda İsrail-Hamas çatışmasından ziyade İsrail-Hizbullah çatışmasına odaklanmış durumda.

İsrail, Lübnan'da Hizbullah mensuplarına ait telsizleri patlatarak gerginliği tırmandırdı. Ardından iki taraf arasında hava saldırıları başladı ve bu saldırılar günlerdir sürüyor.

İsrail, Lübnan'daki saldırılarında Hizbullah komutanlarını hedeflediğini açıkladı. Ancak bu saldırılarda yüzlerce sivil hayatını kaybetti. İsrail, Cuma akşamı Beyrut'a düzenlediği hava saldırısında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı hedef almıştı.

Kara Operasyonları Başladı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Mavi Hat boyunca devam eden çatışmaların "bir sonraki aşamasının çok yakında başlayacağını" açıklamıştı. Gallant'ın açıklamasının ardından İsrail askeri araçları, gece saatlerinde Lübnan sınırına doğru hareket etmeye başladı. Tank ve topçu birliklerinin de eşlik ettiği saldırıda, İsrail ordusu Beyrut'un güneyindeki banliyöler için tahliye uyarısı yaptı.

Sınırlı ve Yoğun Kara Saldırıları

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırılarına başladığını duyurdu. Saldırıların hava kuvvetleri ile topçu birliklerinin de desteğiyle gerçekleştiği belirtildi. "Kuzeyin Okları Operasyonu", Gazze'deki çatışmalara paralel olarak ve yapılan durum değerlendirmesine göre sürdürülecek.

İsrail'in kuzeyindeki Lübnan sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki Safed şehrinde hava saldırısı uyarıları yayınlandı. Bazı medya kuruluşları, diğer sınır kasabaları için de uyarılar yayınlandığını bildirdi. Hava uyarıları, gece boyunca ülkenin kuzeyindeki bazı bölgelerde aktifti.

18 Yıl Sonra Tekrar Lübnan'da

İsrail medyası, İsrail ordusunun İkinci Lübnan Savaşı'ndan sonra Güney Lübnan'dan çekilmesinin üzerinden 18 yıl geçtiğini hatırlattı. İsrail ile Hizbullah'ın aylarca süren çatışmalarının ardından İsrail, 1 Ekim 2006'da Lübnan'dan çekilmişti.

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki El-Besatin bölgesinde İsrail askerlerini hedef aldığını duyurdu. Telegram hesabından yapılan açıklamada, saldırının Gazze'deki Filistin halkının direnişinin desteklenmesi ve Lübnan halkının müdafaası için gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail ordusundan saldırıya ilişkin açıklama yapılmadı. Öte yandan İsrail ordusu, Lübnan'dan atılan 3 füzenin Batı Celil bölgesinde yasa dışı yerleşim birimi Ştula'da açık araziye düştüğünü açıkladı.

Benzer Videolar