Dr. Ender Saraç: Kadınlar erkekleşti, erkekler dişileşti
Haberler.com'da yayınlanan "Haber Bahane" programında Gökay Kalaycıoğlu'nun konuğu olan Dr. Ender Saraç, modern yaşamın kadın ve erkeklerin fizyolojik ve hormonal yapılarını nasıl etkilediği üzerine dikkat çekici görüşler paylaştı.
"ERKEKLER DİŞİLEŞTİ, KADINLAR ERKEKLEŞTİ"
Saraç, geç yaşta annelik, düşük doğum oranları ve yoğun iş hayatının kadınların hormonal dengesini bozduğunu vurguladı. Yanlış beslenme alışkanlıkları ve çevresel etkenlerin de bu hormonal değişimde önemli rol oynadığını belirteren Saraç, artan jinekolojik sorunlar ve erken menopoz vakalarını, "Kadınlar erkekleşti, erkekler dişileşti" şeklinde özetledi.
"VÜCUT SAVUNMA MEKANİZMASI AKTİFLEŞİYOR"
Bir kadının ömrü boyunca yaklaşık 400 yumurta ürettiğini ve ergenlik döneminde adet görmeye başladığını hatırlatan Saraç, döllenmeyen yumurtaların vücutta bir savunma mekanizması tetiklediğini açıkladı. Yoğun iş yükü altında çalışan kadınların hormonal dengesinin bozulduğunu, östrojen ve testosteron seviyelerinin etkilendiğini belirtti. "Yönetim kurulu toplantılarında bile ağrı çeken kadınlar görüyoruz," diyerek bu durumun ciddiyetine dikkat çekti.
"ERTELEME, DENGESİZLİĞE YOL AÇIYOR"
Hem kadınlarda düşük seviyelerde testosteron, hem erkeklerde düşük seviyelerde östrojen bulunduğunu hatırlatan Saraç, yumurtalık, rahim ve memelerin işlevlerinin önemini vurguladı. Geç yaşta hamile kalmanın ve anne olmanın bu organların işlevlerini olumsuz etkileyebileceğini belirterek, "Ne kadar çok ertelerseniz, denge o kadar bozulabiliyor," dedi.
"KADINLARA AŞIRI YÜK BİNDİRİLDİ"
Modern yaşamın kadınlara aşırı yük bindirdiğini, bunun da kötü beslenme, hareketsizlik, stres ve aşırı ilaç kullanımıyla birleşince hormonal dengesizliğe yol açtığını ifade etti. "Üretken kadınların çoğunun depresyon ilaçları kullandığını görüyoruz. Çünkü onlara çok büyük bir yük yükledik. Kadınlara erkek rollerini de yükledik," diye ekledi.
"ERKEKLİK VE KADINLIK KAVRAMLARINI YANLIŞ YORUMLADIK"
Erkeklik ve kadınlık kavramlarını yanlış yorumladığımızı düşündüğünü belirten Saraç, kadınlara yüklenen annelik, kariyer, ekonomik sorumlulukların ve geç yaşta anne olmanın hormonal dengesizliklere ve erken menopoza yol açtığını, bu durumun menopoz yaşının düşmesine neden olduğunu dile getirdi.
Haberler.com / Çağla Taşçı - Sağlık Ender Saraç Eğitim Sağlık Kadın Stres Çocuk Yaşam Spor"