Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Aliya İzzetbegoviç’i Anımsadı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Aliya İzzetbegoviç'in İslam inancı ve ahlak ilkelerine olan bağlılığının, onu değerli bir devlet adamı ve bilge lider yapmış olduğunu vurguladı. Erbaş, Diyanet Akademisi'nin düzenlediği "Bir Büyük Mütefekkir: Aliya İzzetbegoviç" panelinin açılış konuşmasını yaptı.

Erbaş, 20. yüzyılın önemli İslam düşünürlerinden ve devlet adamlarından biri olan İzzetbegoviç'in İslam'ın hakikatlerini derinlemesine kavramış bir şahsiyet olduğunu belirtti. Yüksek özgüven ve ilkeli yaşam tarzıyla örnek bir düşünce ve eylem insanı olduğunu ifade etti.

Erbaş, İzzetbegoviç'in geniş bir bilgi birikimine sahip olduğunu, sosyolojiden psikolojiye, edebiyattan sanata kadar birçok alanda derinlemesine çalışmalar yaptığını vurguladı. İzzetbegoviç'in fikirleri ve mücadelesinin İslam dünyasına yeni bir soluk getirdiğini söyledi.

Ali Erbaş, İzzetbegoviç'in düşüncelerinin temelini Kur'an ve İslam'ın değerlerinin oluşturduğunu belirtti. İzzetbegoviç'in siyaset düşüncesinin de İslam ahlak ilkelerine dayandığını vurguladı.

Erbaş, İzzetbegoviç'in tüm ön yargılardan, şekilcilikten, yapaylıktan ve maddiyatçılıktan uzak durduğunu belirtti. İzzetbegoviç'in, insanın maddi ve manevi dünyasını birlikte değerlendiren İslam'ı insanlığın tek kurtuluş yolu olarak gördüğünü ifade etti.

Erbaş, İzzetbegoviç'in Bosna Hersek ve İslam dünyasının temel sorunlarına İslam'ın perspektifinden yaklaştığını, bireysel ve toplumsal problemlerin çözümünü Kur'an ve Peygamber'in öğretilerinde bulduğunu belirtti. İzzetbegoviç'in bu düşüncesinin, dünyaya huzur ve barış için bir orta yol mesajı sunduğunu ifade etti.

Bosna savaşının 1992'de başladığını hatırlatan Erbaş, Aliya İzzetbegoviç'in adını o zaman duyduklarını ve Bosna için seferber olduklarını söyledi.

Bosna Hersek'in Ankara Büyükelçisi Mirsada Colakovic, İzzetbegoviç'in Gazze, Filistin ve dünyanın farklı yerlerinde yaşanan haksızlıklara karşı mücadelesinden ilham alarak adalet mücadelesini sürdüreceklerini belirtti.

Panelde konuşmacı olan Dr. Hüseyin Kansu, Doç. Dr. Admir Mulaosmanoviç ve Müftü Remzi Pitiç, Aliya İzzetbegoviç'i farklı yönleriyle ele alan sunumlar gerçekleştirdiler.

Uluslararası İlişkiler Aliya İzzetbegoviç İnsan Hakları Kültür Sanat Ali Erbaş Politika Kültür ankara Güncel

Benzer Videolar