Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Acil ve kalıcı bir ateşkes sağlanmalı | Dış Haberler

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ndeki Filistin konulu toplantıya katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendisine tanınan cezasızlıktan da cesaret alarak, BMGK ve uluslararası toplum İsrail üzerinde gerçek bir baskı uygulayana kadar soykırım eylemlerini sürdüreceğini belirtti. Bakan Fidan, "Yapmamız gereken şey çok açık. BM Güvenlik Konseyi'nin itiraz esaslarını belirleyen bir kararı var. Acil ve kalıcı bir ateşkes sağlanmalı" ifadesini kullandı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin New York'taki Filistin konulu toplantısında bir konuşma yaptı. Fidan, dünyanın kritik bir dönüm noktasında olduğunu ve izlenecek yolun geleceği ve ulusların etkileşim biçimini şekillendireceğini söyledi. Kurallara dayalı düzene yönelik ciddi bir erozyon olduğuna dikkat çeken Fidan, "Çok değer verdiğimiz kurallara dayalı düzenimiz paramparça oluyor, bu erozyon geri dönülemez bir hal alıyor" dedi.

Fidan, Gazze'deki saldırıların Batı Şeria, Lübnan ve ötesine yayılmasını önlemek için aklıselimin hakim olması gerektiğini belirterek, bazı uluslararası aktörlerin bilinçli olarak hareketsiz kalma kararını ve sonuç alıcı adımlar atmaktan kaçınmalarını "çok şaşırtıcı" bulduğunu ifade etti.

"ACİL VE KALICI BİR ATEŞKES SAĞLANMALI"

Fidan, "Yapılması gerekenler çok açık. BM Güvenlik Konseyi'nin temel ilkelerini belirleyen bir kararı var. Acil ve kalıcı bir ateşkes sağlanmalı, rehineler ve mahkumlar takas edilmeli, İsrail Gazze'den çekilmeli ve Filistinlilere insani yardım engellenmeden ulaştırılmalı" dedi.

Fidan, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun böyle bir anlaşmanın gerçekleşmesini sürekli olarak engellediğinin farkında olduklarını belirterek, "(Netanyahu) Kendisine tanınan cezasızlıktan cesaret alarak, Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplum İsrail'e durması için gerçek bir baskı uygulayana kadar soykırım eylemlerine devam edecek" dedi.

Fidan, Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenliği korumadaki birincil sorumluluğunu vurgulayarak, "Ne yazık ki Konsey, aldığı kararların İsrail tarafından uygulanmasını sağlamakta başarısız olmuştur. Silah ambargosu yok, zorlayıcı tedbirler yok" ifadelerini kullandı.

Fidan, İsrail'in sınır tanımayan saldırganlığı ve Lübnan'ın hedefte olması nedeniyle tehlikeli bir yöne doğru gidildiğini, uluslararası hukukun ve uluslararası insancıl hukukun tamamen göz ardı edildiğini belirtti.

"GELİN HEP BİRLİKTE ADİL VE KALICI BİR BARIŞ İÇİN ÇALIŞALIM"

Yoğun bombardımanın sivil ve askeri hedef ayrımı yapılmaksızın devam ettiğini belirten Fidan, Güvenlik Konseyi'ni asli görevini yerine getirmeye ve herkesi bu savaşı ve İsrail saldırganlığını durdurmaya çağırdı.

İsrail'in güvenliğinin ancak barışla sağlanabileceğini ve barışın da ancak iki devletli çözümle mümkün olacağını vurgulayan Fidan, "Netanyahu ve onun köktendinci ortaklarının siyasi veya bireysel çıkarları bölgesel istikrarı ve uluslararası düzeni tehlikeye atmamalıdır" dedi.

Bakan Fidan, başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırlarına dayalı bağımsız ve egemen bir Filistin devletiyle iki devletli çözümün önünü açma çağrısı yaparak, konuşmasını "Gelin hep birlikte adil ve kalıcı bir barış için çalışalım. Güvenlik Konseyi'ne çağrımız budur" ifadeleriyle sonlandırdı.

Benzer Videolar