Dışişleri Bakanı Fidan'dan İsrail'e silah ambargosu uygulanması için baskıda bulunma çağrısı | Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Olağanüstü Zirvesi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, İsrail'e silah ve mühimmat transferinin durdurulması için aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin de bulunduğu 52 ülkeden destek aldıklarını belirterek, "Hepimiz bu konuda daha fazla sorumluluk üstlenmek için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Şimdi birliğimizi gösterme zamanıdır." dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in silahlanmasını durdurmak için uluslararası desteğe sahip olduklarını belirtti. BM Güvenlik Konseyi üyeleri de dahil olmak üzere 52 ülkenin desteğini aldıklarını ifade eden Bakan Fidan, "Bu konuda daha fazla sorumluluk üstlenmek için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız. Birliğimizi gösterme zamanı geldi." dedi.

Diplomatik kaynaklar, Bakan Fidan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Olağanüstü Zirvesi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Filistin meselesine dair bir konuşma yaptığını bildirdi.

Fidan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının sona ermesi gerektiğini vurgulayarak, bu amaç için birlik içinde hareket edilmesi ve çağrılara kulak veren ülkelerle işbirliği yapılması gerektiğini dile getirdi.

Mescid-i Aksa'nın tehdit altında olduğuna değinen Bakan Fidan, İsrail'in aşırı sağcı siyasi figürlerinin Mescid-i Aksa'nın tarihi statükosunu değiştirme niyetini açıkça ifade ettiğini belirtti.

Fidan, bu durumun sadece Filistinlilerin değil tüm Müslümanların meselesi olduğuna dikkat çekerek, bu konularda tek bir sesle konuşulması ve sözlerin eyleme dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

"İlk adım olarak İsrail'e silah ambargosu uygulanması için bastırabiliriz"

Filistin davası için eksik olanın kararlılık veya ahlaki zemin değil, somut eylemler olduğuna vurgu yapan Bakan Fidan, akan kanı durdurmak ve yaklaşmakta olan bölgesel savaşı önlemek için alınabilecek tedbirler olduğunu söyledi.

Bakan Fidan, bazı ülkelerin İsrail'in savaşını sürdürebilmesi için silah ve mühimmat sağlamaya devam ettiğini belirterek, "İlk adım olarak İsrail'e silah ambargosu uygulanması için bastırabiliriz. Türkiye olarak, İsrail'e silah transferinin durdurulması için Birleşmiş Milletler'de bir girişim başlattık. BM Güvenlik Konseyi üyeleri de dahil olmak üzere 52 ülkenin desteğini aldık. Hepimiz bu konuda daha fazla sorumluluk üstlenmek için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Şimdi birliğimizi gösterme zamanıdır." dedi.

İsrail ile ticareti durdurmak ve Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhine devam eden soykırım davasına müdahil olmak gibi diğer araçlar da olduğunu belirten Bakan Fidan, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) destek için bir kampanya başlatılmasının gerekliliğini vurguladı.

Benzer Videolar