“`html
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’in uluslararası alanda izolasyonuna yönelik Birleşmiş Milletler’de bir girişim başlattıklarını açıkladı. Uluslararası kamuoyu baskısı oluşturmak için tüm çabalarını sarf ettiklerini vurguladı. Ayrıca, yeni ABD yönetimiyle ülkenin milli çıkarlarını gözeten yapıcı bir diyalog kurmayı hedeflediklerini belirtti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2025 bütçesini sunan Bakan Fidan, Türkiye’nin kapsamlı dış politika yaklaşımıyla dünyanın dört bir yanında etkin olduğunu dile getirdi. Tehditlere karşı koyarken fırsatları da değerlendirdiklerini, güçlü ve saygın bir dış politika izlediklerini ifade etti. Uluslararası ilişkilerin çok yönlü yapısına vurgu yapan Bakan, güvenlik, ekonomi, teknoloji gibi birçok alanı kapsayan bütüncül bir yaklaşım benimsediklerini ve ilgili kurumlarla yakın iş birliği içinde çalıştıklarını belirtti. Meclis’in desteğinin önemini de vurguladı.
Bakan Fidan, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşı, Suriye ve Irak’taki terör, İsrail’in bölgesel çatışma girişimleri gibi istikrarsızlaştırıcı faktörlerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Siber alanın beşinci savaş cephesi haline geldiğini, sosyal medyanın tehditleri artırdığını dile getirdi. Bu gerçeklik ışığında oluşturulan politika önerileriyle, önleyici adımlar atmayı, fırsatları değerlendirmeyi ve dış ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Bu doğrultuda 2025 bütçesinin “Belirsizlikler Çağında Kararlı ve Güçlü Türk Dış Politikası” başlığıyla hazırlandığını duyurdu.
Filistin’in yanında olduklarını ve İsrail’in bölgesel savaşı genişletme amacını her platformda dile getirdiklerini belirten Fidan, iki devletli çözümün tek yol olduğunu ve bunun için “garantörlük mekanizması” önerisinde bulunduklarını söyledi. İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi Filistin Temas Grubu’nun Türkiye’nin öncülüğünde kurulduğunu ve ateşkes sağlanması, insani yardım ulaştırılması ve Filistin’in devlet olarak tanınması için yoğun diplomatik girişimlerde bulunduklarını açıkladı. Bu çalışmaların sonucunda birçok ülkenin Filistin’i tanıdığını ve BM Genel Kurulu’nda Filistin’in temsilinin sağlandığını belirtti.
Birleşmiş Milletler’de İsrail’e silah ambargosu için başlatılan girişimin 52 ülke ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile Arap Ligi’nin ortak imzasıyla BM Genel Sekreterliğine sunulduğunu duyuran Fidan, İsrail’in uluslararası hukuk önünde hesap vermesini sağlamak için tüm çabalarını sürdürdüklerini belirtti. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Uluslararası Adalet Divanı’na başvurusuna destek verdiklerini ve İsrail’e destek veren ülkeleri bu desteği durdurmaya çağırdıklarını açıkladı.
Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili olarak Bakan Fidan, savaşın küresel etkilerinin azaltılması ve Türkiye’ye yönelik risklerin bertaraf edilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Karadeniz Tahıl Girişimi’nin önemine değinen Bakan, Karadeniz’de ticari seyrüsefer güvenliğinin sağlanması için çabalarının devam ettiğini belirtti. Savaşın sona erdirilmesi için barış girişimlerine destek verdiklerini ve adil bir arabuluculuk rolü üstlendiklerini vurguladı. Savaş esirlerinin ve sivillerin aileleriyle buluşturulması için de girişimlerde bulunduklarını ifade etti.
Suriye politikalarının temelini terörle mücadele, ülkenin toprak bütünlüğünün korunması, siyasi sürecin ilerlemesi ve Suriyelilerin güvenli dönüşünün oluşturduğunu belirten Bakan, PKK/YPG/SDG’nin sahte seçim girişimlerini engellediklerini ve terörle mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Rusya ve İran ile Astana Platformu çerçevesinde iş birliği içinde olduklarını, ABD ile de istişareleri sürdürdüklerini belirtti.
Irak’ın güçlendirilmesi ve yeniden inşasına destek verdiklerini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak ziyaretinin ilişkileri güçlendirdiğini ve 27 hukuki belgenin imzalandığını açıklayan Bakan Fidan, Irak’ın PKK’yı terör örgütü olarak tanıması ve topraklarından temizlemesi gerektiğini vurguladı. Türkmenlerin haklarını koruma çabalarının devam ettiğini belirtti.
ABD ile ilişkilerde PKK/YPG/SDG işbirliği, FETÖ ve tek taraflı yaptırımların olumsuz etkilerine değinen Bakan Fidan, F-16 anlaşmasının tamamlandığını ve yeni ABD yönetimiyle yapıcı bir diyalog kurmayı hedeflediklerini söyledi. Ülkedeki kısıtlamaların kaldırılması için çalışmalarda olumlu sonuçlar almaya başladıklarını ve Kanada ve Norveç’in kısıtlamaları kaldırdığını, Almanya ile sürecin olumlu seyrettiğini dile getirdi.
Yurt dışındaki vatandaşlara verilen konsolosluk hizmetlerinin kapsamına ve sayısına değinen Bakan, konsolosluk çağrı merkezinden gelen çağrı sayısının yüksekliğini ve Lübnan ve Filistin’deki tahliyelerdeki rolünü vurguladı. Akılcı bir vize politikası izlediklerini, vatandaşların vize sorunlarının takip edildiğini ve çözüm önerileri getirildiğini belirtti.
Türkiye’nin geniş dış temsilcilik ağına sahip olduğunu belirten Bakan Fidan, Bakanlık içinde yapılan organizasyonel düzenlemelerden bahsetti. İkili ekonomik ilişkiler ve savunma sanayii için ayrı birimler kurulduğunu, diplomatik güvenliği güçlendirmeye yönelik çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı. 2024 yılında gerçekleşen yurt içi ve yurt dışı ziyaret ve görüşme sayılarını da paylaştı.
Bakanlık bütçesinin verimli kullanıldığını ve tasarruf tedbirlerinin uygulandığını vurgulayan Fidan, 2023 yılı kesin hesap bilgilerini paylaştı. 2025 yılı için öngörülen bütçe rakamlarını ve AB Başkanlığı ile ilgili ödenekleri de açıkladı.
“`
GENEL
13 dakika önceGENEL
14 dakika önceGENEL
14 dakika önceGENEL
15 dakika önceGENEL
15 dakika önceGENEL
17 dakika önceGÜNDEM
1 saat önce