Diri fay yok ama deprem var: Deprem haritasının güncellenmesi gerekiyor

Bitlis'te yaşanan iki deprem, uzmanları şaşırttı. Depremlerin, bilinen aktif fay hatlarından uzakta meydana gelmesi, bu şaşkınlığın sebebiydi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hamdi Alkan, bu depremlerin bölgenin tektonik veya volkanik aktivitesini gösterdiğini, ana şokun ardından 30'dan fazla artçı sarsıntının yaşandığını ve bunların küçük ölçekte devam edeceğini belirtti.

"AKTİF FAY YOK"

27 Kasım'daki depremlerin Hizan'ın batısında, Eylül ayındaki depremin ise doğusunda olduğunu ifade eden Doç. Dr. Alkan, Bitlis ve Van'da birçok aktif fay hattı bulunmasına rağmen, bu depremlerin meydana geldiği bölgede herhangi bir aktif fay hattının gözlemlenmediğini vurguladı. Bu depremlerin doğrultu atımlı faylar olduğunu da sözlerine ekledi.

"DEPREM HARİTASI GÜNCELLENMELİ"

Doç. Dr. Alkan, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) diri fay haritasının güncellenmesi gerektiğini açıkladı. 27 Kasım depremlerinin haritada görünmeyen bir bölgede oluştuğunu belirterek, deprem olduğu her yerde fay hattının varlığını vurguladı. Bu bölgenin incelenmesi ve diri fay haritasının, özellikle MTA, AFAD ve üniversitelerin yaptığı çalışmalar ışığında düzenli aralıklarla güncellenmesinin önemini dile getirdi. Kahramanmaraş depremlerinin ardından yapılan güncellemelere rağmen Bitlis depremlerinin haritada yer almamasının, haritanın güncellenmesi ihtiyacını ortaya koyduğunu ve bölgenin jeolojik özelliğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Serhat Yılmaz - Dünya Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Maden Tetkik Ve Arama Genel Müdürlüğü Hamdi Alkan Bitlis Deprem Eğitim Yaşam Dünya
Benzer Videolar