Dengeli Beslenme Okul Başarısını Artırıyor

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev alan Uzman Diyetisyen Esma Nur Can, çocukların eğitim hayatlarındaki başarının sağlıklı beslenme ile doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamada Can, okul çağının hızlı büyüme ve gelişme dönemi olduğunu ve bu dönemde edinilen beslenme alışkanlıklarının yaşam boyu etkisini sürdürdüğünü belirtti.

Çocukların bu dönemde çevrelerinden ve rol modellerinden kolay etkilendiğini hatırlatan Can, yeterli ve dengeli beslenmenin ileride obezite, hipertansiyon ve tip 2 diyabet gibi sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti.

"Çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi, sağlık risklerinin azalmasına ek olarak okul başarısını da artırır. Yapılan araştırmalar, yetersiz ve dengesiz beslenmenin öğrencilerin dikkat sürelerini kısaltarak algılamalarını azalttığını ve öğrenmede güçlük, davranış bozuklukları ile okula devamsızlık ve başarıda düşmeye neden olduğunu gösteriyor." diyen Can, özellikle kahvaltının önemine dikkat çekti.

Kahvaltının beynin çalışması için gerekli enerjiyi sağlayarak öğrenmeye olumlu etki yarattığını belirten Can, "Çocukların beslenme çantalarında süt, ayran, kefir, taze ve kuru meyveler, yağlı tohumlar, evde yapılmış börek ve sandviçler gibi sağlıklı besinlere yer verilmelidir. Özellikle beslenme saatlerinde çocukların akranları ile birlikte olması ve öğretmenlerin sağlığı teşvik edici yönlendirmeleri ile sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak mümkün olmaktadır." dedi.

Can, öğün atlamanın çocukların enerji ve besin öğeleri ihtiyacını karşılamasını engellediğini ve bu durumun derslerdeki başarıya olumsuz yansıdığını söyledi.

Öğün atlayan çocukların gün içinde daha fazla paketlenmiş gıda tükettiğinin altını çizen Can, "Gazlı içecekler ve enerji içecekleri gibi şekerle tatlandırılmış içecekler, besin grupları ve besin öğesi gereksinimlerini karşılamayan boş enerji kaynaklarıdır. Çocuklar, su, şekersiz süt, taze sıkılmış meyve suyu gibi eklenmiş şeker içermeyen içecekleri tercih etmelidir. Unutmamak gerekir ki, sağlıklı çocuklar sağlıklı yetişkinler demektir." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA / Atahan Gezer - Sağlık

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyen Esma Nur bilecik Eğitim Sağlık

"
Benzer Videolar