D-8 Teşkilatı'nın 2025 Zirvesi Endonezya'da yapılacak | Dış Haberler
Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen D-8 Teşkilatı 11. Zirve Toplantısı'nda, üyeliğin genişletilmesine destek verildi ve Endonezya'nın, zirvenin 2025'teki toplantısına ev sahipliği yapacağı açıklandı
Kahire'de gerçekleştirilen 11. Gelişen 8 Ülke (D-8) Zirvesi sona erdi ve kapanış bildirgesi yayınlandı.
Mısır resmi haber ajansı MENA'ya göre, zirveye katılan ülkelerin liderleri ve temsilcileri, Kahire Deklarasyonu ile D-8'in genişletilmesine destek verdiklerini açıkladı ve Azerbaycan'ın tam üyeliğini memnuniyetle karşıladılar.
Liderler, D-8 üyelerine uygulanan, küresel ekonomiyi sekteye uğratan ve uluslararası hukuku ihlal eden tüm tek taraflı ekonomik yaptırımlara karşı olduklarını vurgulayarak bu yaptırımların kaldırılmasını istedi.
Bildiride, barış ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleme, karşılıklı saygı ve refah üzerine kurulu daha kapsamlı bir gelecek için işbirliği yapma kararlılıkları vurgulandı. Liderler, kardeşlik, barış ve adalet ilkeleri çerçevesinde ortak kalkınma hedeflerini ilerletmeyi taahhüt etti.
D-8 ülkeleri, kapsamlı ve eşitlikçi kalkınmayı teşvik etmek için tarım, gıda güvenliği, enerji, bilim ve teknoloji, sanayi, KOBİ gelişimi, altyapı, ticaret, yatırım ve ulaştırma gibi öncelikli alanlardaki işbirliğini güçlendirme kararlılığını yineledi.
Endonezya'nın 12. Zirveye ev sahipliği teklifi olumlu karşılandı ve ülke, teşkilatın yeni başkanı oldu.
Zirveye, D-8 üyesi Türkiye, Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan'ın yanı sıra Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Azerbaycan Başbakanı Ali Asadov katıldı.
GELİŞEN SEKİZ ÜLKE (D-8) TEŞKİLATI
D-8 Teşkilatı, 15 Haziran 1997'de İstanbul'da kuruldu. Türkiye, Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya ve Pakistan'ın üye olduğu teşkilatın sekreterya genel merkezi İstanbul'dadır.
Tüm üyeleri aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi olan D-8 ülkelerinin toplam nüfusu yaklaşık 1,2 milyar, toplam dış ticaret hacmi ise 2,3 trilyon dolardır. Bu rakam, küresel ticaretin yaklaşık %5'ini oluşturmaktadır.
Teşkilatın temel amacı, gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomi içindeki konumlarını güçlendirmek, ticaret ilişkilerini çeşitlendirmek ve uluslararası karar alma mekanizmalarında daha etkin rol almalarını sağlamaktır.
D-8, barış, diyalog, işbirliği, adalet, eşitlik ve demokrasi ilkelerine dayanmaktadır.
Teşkilatın ana faaliyet alanları arasında ticaret, tarım ve gıda güvenliği, sanayi, enerji, ulaştırma ve bağlantı bulunur. Ayrıca sağlık ve turizm alanlarında da çalışmalar yürütülmektedir.