Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, "en üretken" sezonu için hazır

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 140'tan fazla etkinlik ile dolu yeni sezonunu görkemli bir konserle açmaya hazırlanıyor.

CSO, "Orkestranın Ankara'ya Gelişinin ve Cumhurbaşkanlığı Adını Alışının 100. Yılı Özel Konseri" adıyla, sezonun ilk performansını yarın, CSO Ada Ankara Ziraat Bankası Ana Salon'da gerçekleştirecek. Şef Cemi'i Can Deliorman, bu özel konsere liderlik edecek.

Konserde, Rusya Federasyonu Onur Sanatçısı ünvanını taşıyan piyanist Nikolai Lugansky, CSO eşliğinde Sergey Rahmaninov'un en önemli eserlerinden 2 Numaralı Piyano Konçertosu'nu seslendirecek.

Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Soprano Görkem Ezgi Yıldırım ve Mezzosoprano Ezgi Karakaya, Mersin Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı Tenor Bülent Bezdüz ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı Bariton Caner Akgün de solist sanatçı olarak konsere katılacak.

Ankara Devlet Çoksesli Korosu ve CSO, Ludwig van Beethoven'in 9. Senfonisi'nin son bölümünü birlikte seslendirecekler.

Açılış konserinde, Hasan Uçarsu'nun CSO'nun 100. yılına ithafen bestelediği 100. Yıl Türküsü de sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Sezon boyunca, CSO Denizbank'ın ana destekçiliğiyle birçok dünyaca ünlü isim ağırlayacak.

"Etkinlik sayısı dünyadaki lider orkestraların seviyesine ulaştı"

CSO Şefi Cemi'i Can Deliorman, açılış konseri ve yeni sezon hakkında AA'ya açıklamalarda bulundu.

Deliorman, kendileri gibi dinleyicilerin de konser sezonunu özlediğini, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nde tükenen biletlerden anlaşıldığını ve yeni sezona bu motivasyonla hazırlandıklarını belirtti. "2024-2025 sezonu, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın en üretken konser sezonlarından biri olacak. Etkinlik sayısı bu sezon 140'ın üzerine çıktı. Oda müziği konserleri, küçük grupların farklı yerlerdeki faaliyetleri, orkestranın turları, festival konserleri ve eğitim konserleriyle CSO'nun etkinlik sayısı, dünyadaki lider orkestraların seviyesine ulaştı."

Deliorman, yoğun bir yılın kendilerini beklediğini, özenle ve ince bir şekilde tasarlanmış bir konser sezonu olacağını ve birbirini tamamlayan eserler ve solistlerle dinleyicilere renkli bir yelpaze sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Hasan Uçarsu'nun 100. Yıl Türküsü seslendirilecek

Deliorman, konserin ikinci yarısında seslendirilecek eserlerin önemini vurgulayarak, piyanist Lugansky ile sahne almaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Deliorman, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla orkestranın İstanbul'dan Ankara'ya taşınmasının, Ankara'da sadece bir orkestra değil, aynı zamanda müzik eğitiminin ve çok sesli müziğin tohumlarının tüm ülkeye yayılmasına vesile olduğunu belirtti ve CSO olarak büyük bir sorumluluk taşıdıklarını söyledi.

Deliorman, "1924 Mart'ında Ankara'ya ilk geldiklerinde Şef Osman Zeki Üngör yönetiminde yapılan ilk konserin programını inceledik. Zeki Üngör Bey'in Cumhuriyet Marşı ile Beethoven'ın 5. Senfonisi programda yer almış. Biz de, bu programa saygı duruşu niteliğinde, ikinci yarıda yaşayan büyük Türk bestecisi Hasan Uçarsu'nun 100. Yıl Türküsü eserini Devlet Çoksesli Korosu ile birlikte seslendireceğiz. Zeki Bey kendi marşıyla ilk gelişi taçlandırmış, biz de 100. yılı güzel bir 100. Yıl Türküsü ile taçlandırıyor olacağız." dedi.

"İçinde kaybolacağınız bir konser sezonu hazırladık"

Deliorman, CSO'nun artık sadece ana salonda senfonik konserler yapan bir orkestra olmadığını, oda müziğine büyük önem verdiklerini ve CSO sanatçılarının cuma konserleri dışında CSO Ada Ankara Bankart Mavi Salon'da da dinleyiciyle buluştuğunu belirtti.

Deliorman, "İçinde kaybolacağınız bir konser sezonu hazırladık. Her şey var, bulamayacağınız hiçbir şey yok. Takvimleri çok iyi not almak lazım. Sezonumuz iyi incelenmeli." dedi.

"Pek çok eserin ilk seslendirilişi de gerçekleşecek"

CSO Müdürü Sibel Ayhan Bayer, sezon boyunca birçok özel konser hazırladıklarını söyledi.

Arşivlerinde araştırma yaptıklarını belirterek, "Eski konser programlarıyla günümüzdeki konserleri bir araya getirmeye çalışıyoruz. Eski sanatçılarımızı yad edeceğiz, onları konser kitapçıklarında tanıtacağız ve günümüz seyircileri ile paylaşarak, buraya verilen emeklerin hepsini vurgulamaya çalışacağız." dedi.

Bayer, CSO'nun marka değerinin, tanınırlığının ve bilinirliliğinin arttığını belirterek, bu sezon başlamadan önce Güney Kore'ye yaptıkları turneyle 31 yıl sonra başka bir kıtada ülkeyi temsil ettiklerini söyledi.

Yeni sezonda Türkiye-Polonya ilişkilerinin 610. yılına özel, dünyaca ünlü Varşova Filarmoni Korosu'nun ilk kez Türkiye'de CSO ile konser vereceğini belirten Bayer, uluslararası topluluklar ve orkestralarla yapılan konserlerin kıymetli olduğuna dikkat çekti.

Bayer, pek çok eserin ilk seslendirilişini de gerçekleştireceklerini dile getirerek, "Birçoğunun dünya, bir kısmının Türkiye prömiyeri olacak çok farklı eserleri seslendireceğiz. Denizbank Konserleri adı altında gerçekleşecek konserlerde müzikseverlerle bir arada olmayı dört gözle bekliyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Yasemin Kalyoncuoğlu - Kültür Sanat

Kültür Sanat İstanbul Etkinlik ankara Kültür Sanat Müzik

"
Benzer Videolar