Dijital dönüşümün hız kazandığı günümüzde, Türkiye e-Devlet Kapısı’nda önemli yenilikler kapıda. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni bir dönemin başladığını duyurarak, vatandaşların yıl sonuna kadar kira sözleşmelerini e-Devlet üzerinden gerçekleştirebileceklerini müjdeledi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Dijital Türkiye ve Bürokrasinin Azaltılması Koordinasyon toplantısında konuşan Yılmaz, e-Devlet Kapısı’nın 2018’den bu yana önemli yol kat ettiğini ve ulusal veri sözlüğü, veri ihtiyaç envanteri, bütünleşik hizmet tasarımı ve memnuniyet anketi gibi konularda büyük ilerleme kaydedildiğini vurguladı. Yapay zekâ ve büyük veri alanlarında da önemli adımlar atıldığını belirten Yılmaz, 12’inci 5 Yıllık Kalkınma Planı’nda da dijital dönüşümün öncelikli hedefler arasında yer aldığını hatırlattı.
Yılmaz, e-Devlet Kapısı’nın 1 Ağustos 2024 itibarıyla 66 milyonu aşkın kullanıcıya ulaştığını açıkladı. Bu sayı, 15 yaş üstü nüfusun %96’sına denk geliyor. Yılmaz, Türkiye’nin dijital okur yazarlık konusunda önemli bir sıçrama yaptığını ifade etti.
E-Devlet Kapısı, sadece kullanıcı sayısıyla değil, niteliksel gelişimiyle de övünülecek bir başarı hikayesi yazıyor. 2024 Avrupa Komisyonu e-Devlet Kıyaslama Raporu’nda Türkiye 83 puanla 37 ülke arasında 10. sırada yer aldı. AB ortalamasının üzerinde puan alan Türkiye, AB üyesi olmayan ülkeler arasında en iyi lider ülkelerden biri olarak kabul ediliyor. Özellikle kullanıcı desteği, dijital posta, temel veri kaynakları ve sınır ötesi kullanıcı desteği konularında 100 tam puan alan Türkiye, raporda 1. sırada yer almayı başardı.
Raporda ayrıca, Türkiye’nin kullanıcı odaklılıkta 99,6 puan ile 2. sırada, şeffaflıkta 82 puan ile 5. sırada, anahtar kolaylaştırıcılarda ise 95 puan ile 4. sırada yer aldığı belirtiliyor. Sağlık, taşınma, ulaşım ve adalet kategorilerinde de ilk 10 ülke arasında yer alan Türkiye, bu başarılarını AB ortalamasının üzerinde bir performansla elde etti.
Avrupa’nın en büyük nükleer santralinde yangın
Okan Buruk ile Hadise aşk yaşıyor
Uzman çavuş ve hemşire eşi hurdaya dönen araçta can verdi
Yılmaz, e-Devlet Kapısı’nın başarısının, kurumların vatandaş odaklı hizmet sunumuna bağlı olduğunu vurguladı. 2021’de açıklanan ulusal yapay zekâ stratejisi için 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planı da geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Yılmaz, dijital devlet stratejisi, kamu bulut stratejisi, kamu veri alanı ve ulusal veri stratejisi gibi çalışmaların da hayata geçirileceğini duyurdu.
Gelecek dönemde siber güvenliğin güçlendirilmesi, yerli ve milli yazılımların yaygınlaştırılması, başarılı ürünlerin ihraç edilmesi ve bilgi tabanlı ekonomik gelişimin hızlandırılması hedefleniyor.
Yılmaz, e-Devlet Kapısı kullanıcılarının yıl sonuna kadar kira kontratlarını e-Devlet üzerinden yapabileceklerini belirtti. ‘Özel sigortalarım’ hizmetinin kademeli olarak geliştirilmesiyle kullanıcılar tüm poliçe bilgilerine tek noktadan erişim sağlayabilecek ve işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilecek.
Yakında devreye alınacak mobil cüzdan uygulamasıyla kullanıcılar internet erişimi olmadan da dijital cüzdanlarına yükledikleri verileri kamu hizmetlerinden faydalanmak için kullanabilecekler. Belediye hizmetlerinin kategorize edilmesi ve yaygınlaştırılması çalışmaları da tamamlanmış durumda. Bu çalışma ile yerel yönetimlerin dijital hizmetlerine standart getirilerek belediye hizmetlerinin 12 kategori altında sunulması sağlanmıştır. Şu anda e-Devlet Kapısı’nda 494 belediyeye ait 3.981 dijital hizmet sunulmaktadır.
Kaynak: AA / Ekonomi
”
GENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGÜNDEM
12 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.