CUMA HUTBESİ 1 KASIM | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku!

1 Kasım Cuma hutbesinin konusu merak konusu oldu. Vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan hutbeyi öğrenmek için araştırmalara başladı. Peki, bu haftanın Cuma hutbesi konusu neydi? İşte detaylar ve Cuma hutbesinin tamamı...

1 KASIM CUMA HUTBESİ

HER CANIN DOKUNULMAZLIĞI VARDIR

Değerli Müslümanlar,

Hz. Peygamber, Veda Hutbesi'nde insanlara canlarının, mallarının, ırzlarının ve şereflerinin mukaddes olduğunu hatırlatmıştı. İslam dini, insanın yaratılmışların en üstünü ve en kıymetlisi olduğunu belirtir. Her insan, dini, dili, cinsiyeti ne olursa olsun saygıya layıktır. Tıbbi bir zorunluluk veya dinen meşru bir sebep olmadıkça, anne karnındaki ceninin hayatına son verilmesi kabul edilemez. İntihar, töre cinayeti veya herhangi bir şekilde bir başkasının canına kasteden eylemler kesinlikle yasaktır.

Kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'de, "Kim bir mümini kasten öldürürse cezası, içinde ebedi kalacağı cehennemdir." ayeti, canın dokunulmazlığını vurgular. Ne yazık ki, dünyamızda insanlık dışı eylemler artarak devam ediyor. İnsanlıktan nasibini almamış kişilerin şiddet eylemleri, ailelerde, okullarda, iş yerlerinde ve trafikte artış gösteriyor. Ancak unutmamalıyız ki, kötülüklerin önlenmesi için Allah korkusu, ahiret bilinci ve suçlulara karşı caydırıcı cezalar şarttır. Kur'an'ın "Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır." ayeti, suçlulara uygulanacak cezaların insanları suçtan alıkoyacağını hatırlatır.

Bizler, merhametli olan Rabbimize iman etmiş müminleriz. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in "Müslüman, insanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir." hadisi, merhameti ve şiddetten uzak durmayı öğütler. Çocuklarımızı dinine bağlı, milletine ve insanlığa faydalı bireyler olarak yetiştirmeli, hastalara kanımızla ve organlarımızla destek olmalıyız. Kendi canımızı aziz bildiğimiz kadar, diğer insanların canlarını da aziz bilmeliyiz. İnsanlar için hayır istediğimiz gibi, diğer insanlar için de hayır istemeliyiz. İşte o zaman gerçek bir mümin, örnek bir Müslüman, iyi bir insan oluruz.

-------------------------

1. Buhârî, İlim, 9.

2. Nisâ, 4/93.

3. Bakara, 2/179.

4. İbn Hanbel, VI, 22.

Haberler.com / Sena Demiröz - Gündem Diyanet İşleri Başkanlığı Soğuk Haber Eğitim Yaşam Dünya"
Benzer Videolar