Çukurova Üniversitesi’nde Aktif Karbonlu Yoğurt Tanıtıldı
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), geliştirdiği aktif karbonlu yoğurdu tanıttı.
Ziraat ve Fen Edebiyat Fakültelerinin ortak çalışmasıyla ortaya çıkan bu yeni yoğurt, laktozsuz bir alternatif sunmayı ve vücuttaki toksinlerle ağır metallerin atılmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.
ÇÜ Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, Kayıkhane Tesisleri'ndeki tanıtım toplantısında yoğurdun sofralarımızın vazgeçilmez bir gıdası olduğunu vurguladı.
Üniversitenin, yoğurdu daha verimli ve çekici hale getirmek için çalışmalar yürüttüğünü belirten Rektör Beriş, "Hem sağlıklı hem de lezzetli olan bu yoğurdu klasik formattan çıkarıp, Batı ülkelerindeki gibi çocuklara, gençlere ve her yaş grubuna daha cazip hale getirmeliyiz. Sağlığımız için daha faydalı bir şekilde dönüştürmemiz gerekiyor." diye konuştu.
Ziraat Fakültesinin kendi ürünlerini üretmeye devam ettiğini ve yeni ürünler geliştirdiğini söyleyen Beriş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaymağından tereyağına kadar tüm ürünlerimiz, güvenle tüketilebilir. Sağlıklı, denetlenmiş, yüksek kalite ve standartlarda ürünler bunlar. Geniş arazilerimizi daha verimli kullanarak, hem ekonomimize hem de üniversitemize katkı sağlamak için çalışıyoruz. Hocalarımız, topraklarımızda hangi ürünleri yetiştirebileceğimiz konusunda sürekli araştırma yapıyorlar."
Rektör Beriş, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ile önümüzdeki günlerde, denetimli serbestlik ve açık cezaevi hükümlülerinin üretime katılımını sağlayacak bir protokol imzalayacaklarını açıkladı.
6 Şubat 2023 depremlerinde hasar gören ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nin onarım çalışmalarının devam ettiğini ve 2025 sonunda tam kapasiteyle hizmet vermeye başlayacağını bildirdi.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman, uzun süren çalışmaların sonucunda aktif karbonlu yoğurdu piyasaya sunmanın sevincini yaşadıklarını ifade etti.
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emin Zümrütdal ise aktif karbonun hayatın birçok alanında kullanımının yaygın olduğunu belirtti.
Dünyada laktozsuz süt ve süt ürünleri alternatifleri üzerine çalışmaların yoğunlaştığını dile getiren Zümrütdal, şu bilgileri paylaştı: "Aktif karbonu fermantasyon aşamasında kullandık ve bu çalışma Türk Patent Enstitüsü tarafından yenilikçi bir buluş olarak kabul edildi. Aktif karbonun laktozu nasıl bağladığını ve yoğurdun raf ömrünü nasıl uzattığını gösterdik. Bu bilgiyi yaklaşık üç yıllık bir çalışmanın sonucunda elde ettik. Bu buluş, dünyada ilk kez Çukurova Üniversitesinden çıkmış olmakla gurur duyuyoruz."
Toplantıya, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Adana Bölge Müdürü Mustafa Yalınız, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir ve basın mensupları katıldı.
```