Çubuk Basma Peyniri: Gelenekten Sofralara

Ankara'nın Çubuk ilçesinde, hayvancılık geleneğinin derin kök saldığı topraklarda, zahmetli bir üretim süreci sonunda sofralara gelen özel bir lezzet var: Çubuk basma peyniri.

Çubuk ve çevresinde yaşayanlar için önemli bir geçim kaynağı olan Çubuk basma peyniri, özellikle kadınların ellerinde şekillenerek kahvaltılara eşlik ediyor.

Yıllardır bölgenin yöresel lezzeti olarak kabul edilen basma peynirinin yapımı, ineklerin sağımından başlayan uzun bir yolculuk.

Pişirilen süt mayalandıktan sonra dinlendiriliyor. Üzerine ağırlıklar konularak suyu süzülen peynir, yoğrulup bidon ve küplere sıkıca bastırılıyor. Serin ve karanlık bir ortamda, bir veya iki ay kumun içerisinde bekletilen peynir, sonunda tüketime hazır hale geliyor.

Kızılöz Mahallesi'nden üretici Rukiye Sefa, AA muhabirine, bu lezzetli peynirin tarifini evlendikten sonra kayınvalidesinden öğrendiğini söylüyor.

Aile bütçesine katkı sağlamak için sütlerini peynir, yağ ve yoğurt yaparak değerlendirdiklerini belirten Sefa, "Bu peynirin adı Çubuk basma peyniridir. Şükürler olsun ki talep çok. Müşterilerin isteğine göre 2, 3 veya 5 kiloluk bidonlara basıyoruz. Tam yağlı, doğal, lezzetli ve katkısız bir peynir." diyor.

"İzmir'e, Bursa'ya, İstanbul'a gönderiyoruz"

Sami Sefa ise hayvancılıkla uğraşanların kendi ürünlerini değerlendirerek gelirlerini artırabileceğini ifade ediyor: "Bu konuda hanımların desteği çok önemli. Onlar olmazsa bu işler yapılamaz. Benim hanımın desteği çok büyük. Allah razı olsun, o olmasa biz bu işi yapamazdık. Yağ, yoğurt, peynir, hepsini o yapıyor. Biz sadece basmasını ve pazarlamasını yapıyoruz."

Türkiye'nin birçok şehrinden peynir için talep geldiğini vurgulayan Sefa, "İzmir'e, Bursa'ya, İstanbul'a gönderiyoruz. Ankara'da da çok müşterimiz var, onlara da gönderiyoruz. Yurt dışında olan aileler var, onlara da gönderiyorlar. Şükür Allah'a, satışlarımız iyi gidiyor." şeklinde konuşuyor.

Ekonomi Türkiye ankara Güncel Tarım Yaşam Çubuk

Benzer Videolar