Çocuklardaki 3 ile 7 Gün Arasından Uzun Süren İshallere Dikkat
Çocuklarda 3 ile 7 gün arasında süren ishal, özellikle yaz aylarında sık görülen bir sağlık sorunudur.
Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Birimi Uzm. Dr. Esra Akkaya Yılmaz, bu konuda önemli uyarılarda bulundu.
"Sürekli kusma, beslenememe, kanlı ishal ve vücutta su kaybı belirtileri gibi şikayetler yaşayan çocuklar mutlaka doktora götürülmelidir."
Dr. Yılmaz, ishali 24 saatte üçten fazla sulu dışkılama veya sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımladı.
İshale ateş, kusma, bulantı, karın ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler eşlik edebilir. Havuz veya deniz suyunun yutulması, kirli su içmek, kirli sularla yıkanmış gıdaların tüketilmesi, açıkta satılan veya bozulmuş gıdaların tüketilmesi de ishale yol açabilir.
Çocuklarda ishalin tedavisinde en önemli adım sıvı ve elektrolit kaybını yerine koymaktır. Emzirme dönemindeyse emzirmeye devam edilmelidir. Yağlı besinler ve paketli gıdalar tüketilmemelidir.
İshale iyi gelen besinler arasında patates, muz, pirinç lapası ve yoğurt yer alır. Probiyotiklerin kullanımı da ishal süresini kısaltmaya yardımcı olabilir.
Dr. Yılmaz, ishalden korunmak için hijyen şartlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Çocuğu beslemeden önce, bez değişimi veya tuvaletten sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Artan mamalar kullanılmamalı, şişe su veya kaynatılmış su içilmelidir. Besinler, 4 dereceden daha sıcak yerlerde saklanmamalı, yeteri kadar ısıtılmalı ve bekletilmeden bir saat içerisinde tüketilmelidir.
Çocuklarda ishalin en sık nedeni virüslerdir. Rotavirüsler en önemli nedenlerden biridir. Bu nedenle rotavirüs aşılaması korunmada etkili bir yöntemdir. Fekal-oral yolla bulaşan ishal için hasta birey ile temas etmemek, hasta iken kreş veya okullara gitmemek önerilmektedir.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık