Çinli otomotiv devi Chery, Samsun’da fabrika kuracak

Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD'nin ardından, bir başka Çinli otomotiv devi olan Chery'ye de Türkiye'de özel bir yasal düzenleme uygulandı. Samsun'da kurulması planlanan organize sanayi bölgesinde (OSB) yer alması beklenen Chery için OSB'nin kamu arazilerine genişletilmesinin önü açıldı.

Samsun'da ikinci bir OSB kurulması için çalışmalar devam ederken, Tekkeköy'de 318 hektarlık bir alan belirlendi. Bu alanda birçok firmanın üretim yapabileceği bir bölge oluşturulması hedefleniyor. Çinli Chery'ye de OSB'de geniş bir alan tahsis edileceği duyuruldu. Başlangıçta OSB'den tahsis yapılan firmaların alanlarından kesinti yapılarak Chery'ye alan sağlanması planlanıyordu.

VERGİ PAKETİNDE DEĞİŞİKLİK

OSB'nin kıyı şeridinde kurulması nedeniyle Kıyı Kanunu'nda değişiklik yapılması gerektiği fark edildi. Bu amaçla, TBMM'ye sunulan vergi paketine sadece OSB'nin kuruluşuna izin talebi içeren bir madde eklendi. Ancak vergi paketinin geri çekilmesiyle bu madde de geçersiz hale geldi. Sonuç olarak, görüşmeleri devam eden tüketici yasasıyla ilgili teklife bir madde eklenerek çözüm bulundu. Ancak Chery'nin dahil olmasıyla OSB kurulmasına ilişkin izin, "genişleme izni" ile birleştirildi. Ayrıca, kamu arazisi üzerinde yapılacak genişleme için devlete herhangi bir ödeme yapılmaması yasal olarak garanti edildi.

CHP'NİN ŞERHİ

Söz konusu değişiklik, CHP'nin şerhi ve diğer parti gruplarının onayı ile Meclis'ten geçti. Görüşmelerde CHP Samsun Milletvekili Murat Çam, düzenlemeyi yatırım ve istihdam açısından olumlu bulduklarını ancak bazı endişeler nedeniyle şerh düştüklerini belirtti.

Murat Çam, OSB'nin genişleme alanında tarım arazileri bulunduğunu ve genişleme durumunda tarımsal üretimin riske girebileceğini vurguladı. Ayrıca, altyapı, atık yönetimi ve çevre etki değerlendirme işlemlerinde usulsüzlüklerin önlenmesi için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Benzer Videolar