Çin’in Kızılgaha Kulesi: 2000 Yıllık Kültürel Miras

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, Kuche şehrinin 12 kilometre kuzeybatısında, tarihi İpek Yolu'nun üzerinde yer alan Kızılgaha İşaret ve Gözetleme Kulesi, 2 bin yıldır dimdik ayakta duruyor. Çin Seddi'nin en önemli savunma sistemlerinden biri olarak kabul edilen bu 13,5 metre yüksekliğindeki kule, 2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edildi.

'Kızıl Kule' veya 'Kızıl Karakol' olarak bilinen bu yapı, bölge halkı tarafından düşmanları takip etmek ve haberleşmeyi sağlamak amacıyla inşa edilmiş.

Han ve Tang Hanedanlıkları döneminde Çin Seddi savunma sisteminin önemli bir parçası olan kule, sınır alarmı için kullanılan bir askeri iletişim merkeziydi. Kulenin üst kısmı, acil askeri bilgileri iletmek için özel olarak tasarlanmıştı. İple tırmanılarak ulaşılan kule, Sincan'daki en eski, en iyi korunmuş ve en büyük antik kule olma özelliğini taşıyor.

ÇOK SAYIDA TURİST ZİYARET EDİYOR

2024 Haziran ayında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Kızılgaha İşaret ve Gözetleme Kulesi, dünyanın dört bir yanından Çin'e gelen turistlerin uğrak noktası haline geldi. Özellikle listeye alındıktan sonra Avrupa'dan gelen ziyaretçi sayısı önemli ölçüde arttı. Tarihi eser, Kuche Şehri Kültür ve Turizm Bürosu tarafından özenle korunarak gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

İPEK YOLU'NU DA KORUYOR

Kuche Şehri Kültür ve Turizm Bürosu'nda görevli Yin Qiuling, adını hemen yanındaki Kızılgaha mağaralarından alan kule hakkında bilgi verdi. Han Hanedanlığı döneminde inşa edilen kulenin, aynı zamanda Batı bölgelerinde İpek Yolu boyunca bir ulaşım rotası olduğunu ve bu yoldan geçenleri de koruduğunu belirtti. "Kulenin, İpek Yolu'nu korumak, toplumda istihdam ve istikrarı sürdürmek gibi bir amacı da vardı. Bu yoldan geçenler burada konaklama yapıyorlardı" dedi.

SIKIŞTIRILMIŞ PİŞMİŞ TOPRAKTAN YAPILDI

Kulenin pişmiş topraktan yapıldığını belirten Qiuling, "Ahşap odunlar kalıp haline getirilmiş, daha sonra pişmiş toprak içlerine doldurularak sıkıştırılmış. Bu sayede daha sağlam bir yapı elde edilmiş. Yüksekliği 13,5 metre, genişliği ise 6,5 metredir" diye konuştu.

500 DÜŞMANA BİR DUMAN ATIŞI YAPILIYORDU

Kulenin aynı zamanda bir bakış kulesi olduğunu belirten Qiuling, "Aslında bu bir bakış kulesi, diğer kuleler de gözüküyor. Eğer düşman gelirse buradaki nöbetçiler düşman sayısına göre ateş yakıyorlardı. Örneğin 500 civarında düşman gelirse bir duman, bin düşmansa iki duman yani düşman sayısına göre duman havaya göndererek çevredeki kulelerdeki nöbetçilere haber veriyorlarmış" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür Sanat İpek Yolu Kültür turist Turizm Dünya Miras

"
Benzer Videolar