Çin’in 75. Kuruluş Yıldönümü Ankara’da Kutlandı

Çin Halk Cumhuriyeti'nin 75. kuruluş yıl dönümü, Ankara'da düzenlenen görkemli bir resepsiyon ile kutlandı.

Ankara'daki bir otelde gerçekleştirilen etkinliğe, Çin'in Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin ev sahipliği yaptı. Resepsiyona, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanı sıra çok sayıda yabancı misyon temsilcisi ve davetli katıldı.

Resepsiyon, iki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başladı. Büyükelçi Shaobin, davetlileri karşıladıktan sonra, Çin ve Türkiye'nin kadim ve medeni ülkeler olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki tarihsel bağlara ve karşılıklı dostluk ilişkilerine değindi.

Büyükelçi Shaobin, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği altında Çin-Türkiye ilişkilerinin son yıllarda istikrarlı bir şekilde geliştiğini ve her alanda iş birliğinin derinleştiğini belirtti. Ayrıca, Şangay İş Birliği Örgütü Zirvesi'nde iki lider arasındaki görüşmenin ikili ilişkiler için önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Büyükelçi Shaobin, iki ülkenin temel hassasiyetlerini kararlılıkla destekleyeceğini ve kalkınma yolunda ilerleyeceklerini ifade ederek, "Yeni koşullar altında kapsamlı, derin ve üst düzey bir Çin-Türkiye ilişkisinin tesis edilmesi, her iki ülkenin ve halklarının temel çıkarlarına uygundur. İki ülkenin liderlerinin önemli mutabakatlarının kapsamlı ve özenli bir şekilde yerine getirilmesi için Türk tarafı ile birlikte çalışmaya hazırız." dedi.

Resepsiyonda konuşan Bakan Şimşek, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 75. yıl dönümünü kutlayarak, Türkiye ve Çin'in köklü tarihi, güçlü kültürel bağları ve kadim medeniyet geçmişleriyle binlerce yıllık etkileşim içerisinde olduğunu belirtti. Bugünkü dostluk ve işbirliğinin sağlam temeller üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, Türkiye ve Çin arasındaki üst düzey temasların son dönemde hız kazandığını ve iki ülke arasında ekonomik ve siyasi ilişkilerin güçlendiğini dile getirdi.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin Çin ile ticaret hacmini artırmak için çaba gösterdiğini ve Çinli yatırımcıların ülkeye olan ilgisini memnuniyetle karşıladığını belirtti. Ayrıca, yapay zeka, yeşil enerji, sürdürülebilir tarım ve finans gibi alanlarda iş birliğinin önem taşıdığını vurgulayarak, Yeniden Asya girişiminin kapsamında Çin ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çaba göstereceklerini ifade etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / OĞUZHAN HALİL ÖZBEK - Genel

Uluslararası İlişkiler Çin Halk Cumhuriyeti Dış Politika Etkinlikler Diplomasi Ekonomi Kültür Ankara Genel

Benzer Videolar