Çin’den ‘Panama Kanalı’ açıklaması
Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Fu Cong, ABD Başkanı Donald Trump'ın gündeme getirdiği, Çin'in Panama Kanalı'nı yönettiği iddialarının "asılsız" olduğunu söyledi
Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Fu, BM Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanlığını devralmasının ardından bir basın açıklaması düzenledi.
Basın toplantısında, ABD-Çin ilişkilerine dair soruları yanıtlayan Fu, ABD Başkanı Trump'ın Panama Kanalı'nın Çin tarafından yönetildiğine dair iddiasını kesin bir dille yalanladı. Fu, bu iddianın tamamen temelsiz olduğunu vurguladı.
Fu, açıklamasında Çin'in Panama Kanalı'nın yönetimi ve işletiminde hiçbir rolü olmadığını, kanalın işleyişine hiçbir zaman müdahale etmediğini ve Panama'nın kanal üzerindeki egemenliğine saygı duyduğunu belirtti. Çin'in kanalı kalıcı ve tarafsız bir uluslararası geçiş noktası olarak kabul ettiğini de ekledi.
Başkan Trump'ın göreve başlangıç konuşmasında, daha önce dile getirdiği Panama Kanalı'nı geri alma planına değinerek, kanalı Çin'in işlettiğini ve ABD'nin bu durumu düzeltmeyi amaçladığını ifade ettiğini hatırlattı.
"BU ADALETSİZ VERGİ ARTIRIMINA KESİNLİKLE KARŞIYIZ"
Trump yönetiminin Çin'e uyguladığı %10'luk ek gümrük vergisi artışına ilişkin soruya Fu, bu artışın Dünya Ticaret Örgütü kurallarını ihlal ettiğini ve Çin'in buna kesinlikle karşı çıktığını belirtti.
Çin'in bu yeni tarifelere karşı Dünya Ticaret Örgütü'ne başvuracağını ve ABD'nin bu uygulamasına misilleme önlemleri almak zorunda kalabileceğini açıklayan Fu, ABD'nin kendi iç sorunlarına çözüm bulması gerektiğini savundu.
Fu, bu ticari savaşın hiçbir taraf için kazanç sağlamayacağını ve gümrük vergilerinin artırılmasının ABD'ye de fayda sağlamayacağını dile getirdi.
Hatırlanacağı üzere, ABD yönetimi Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalatlara %25, Çin'den yapılan ithalata ise %10 ek gümrük vergisi uygulayacağını duyurmuştu.
ÇOK TARAFLILIK VE KÜRESEL YÖNETİM KONULU YÜKSEK DÜZEY TOPLANTI
Fu, Şubat ayında BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığı süresince düzenleyecekleri etkinliklerden bahsederek, 18 Şubat'ta çok taraflılık ve küresel yönetişimin iyileştirilmesi konulu bir dışişleri bakanları toplantısı düzenleneceğini açıkladı.
Dünyanın oldukça karışık bir dönemden geçtiğini belirten Fu, bu toplantının ülkeleri BM'nin kuruluş amaçlarını yeniden gözden geçirmeye ve çok taraflılığa olan bağlılıklarını teyit etmeye teşvik etmeyi amaçladığını ifade etti.
Filistin meselesi, Gazze, Suriye ve Yemen'deki gelişmeler başta olmak üzere Orta Doğu'daki durumun ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Sudan'da yaşanan gelişmelerin, konseyin bu ayki gündeminde öncelikli konular olacağını kaydetti.