Çin bağlantılı hackerlerin ABD'li siyasilerin telefon görüşmelerini dinlediği iddia ediliyor | Dış Haberler

Washington Post'ta yer alan haberde, Çin bağlantılı hackerların ABD'li siyasilerin telefon görüşmelerini dinlediği öne sürüldü. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen koşuluyla WP'ye konuşan üç kaynak, Salt Typhoon adı verilen hacker grubunun 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi casusluk faaliyetleri yürüttüğünü söyledi.

Çin hükümeti ile bağlantılı olduğu düşünülen bir hacker grubu, 5 Kasım'daki ABD başkanlık seçimleri öncesinde siyasi figürlerin telefon görüşmelerinden ses kayıtları topladı.

Washington Post'a konuşan konuya aşina kaynaklara göre, Salt Typhoon adlı hacker grubu, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın kampanya danışmanlarını da içeren birçok siyasi figürü dinledi.

Bu hacker grubunun, Çin devletiyle bağlantılı olduğu iddia ediliyor ve geniş kapsamlı bir casusluk operasyonu çerçevesinde aylar önce başlayan bu faaliyetler, pek çok telefon görüşmesinden ses kayıtlarının toplanmasını sağladı.

Bu olayla ilgili soruşturma devam ediyor ve ABD hükümeti, hackerlerin ne kadar ses kaydı elde ettiğini belirlemeye çalışıyor. Korsanların ayrıca, hedef aldıkları siyasi figürlerin şifrelenmemiş iletişim bilgilerine, kısa mesajları dahil, erişebildiği belirtiliyor.

- FBI soruşturması devam ediyor

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve diğer ABD kurumları, bu casusluk kampanyasının tam kapsamını araştırıyor.

FBI, 25 Ekim'de yaptığı açıklamada, ABD hükümetinin Çin Halk Cumhuriyeti ile bağlantılı aktörler tarafından ticari telekomünikasyon altyapısına izinsiz erişimi araştırdığını belirtti.

Ülke seçimlere giderken, bu korsanlık faaliyetlerinin kapsamı ve uzun vadeli ulusal güvenliğe yönelik potansiyel tehdidi konusunda endişeler ortaya çıktı.

FBI, Washington Post'un sorularına yorum yapmayı reddetti. Washington'daki Çin Büyükelçiliği ise operasyondan haberdar olmadıklarını belirtti.

The New York Times gazetesi, 25 Ekim'de bilgisayar korsanlarının Cumhuriyetçi başkan adayı Trump ve başkan yardımcısı adayı Ohio Senatörü James David Vance'in telefonlarını hedef aldığını iddia etti.

Ancak iki ismin dinlendiğine dair şu ana kadar hiçbir kanıt bulunamadı.

Hackerlar 100'den az kişiyi dinlemiş

Washington Post'a konuşan kaynaklara göre, bugüne kadar dinlendiğinin tespit edildiği kişi sayısı 100'den az. Ancak soruşturmalar devam ettikçe daha fazla kişi ortaya çıkabilir.

Beyaz Saray, ekim ayının başlarında, bu soruşturma için farklı kurumlardan temsilcilerin yer aldığı bir ekip kurdu.

Salt Typhoon adı verilen grubun ayrıca, federal hükümet tarafından yapılan yasal dinleme taleplerini izleyen sistemi hedef aldığı düşünülüyor.

ABD'li yetkililer, bu korsanlık faaliyetlerinin seçimleri etkilemeyeceğini belirtti.

*Haberin görseli ShutterStock tarafından servis edilmiştir. Temsilidir.

Benzer Videolar