CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Devlet Tiyatroları’ndaki İddiaları Meclis Gündemine Taşıdı

(TBMM)- CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı'nın sanatçılara yönelik yaptığı "Çalışmayacaksanız istifa edin, Lale Devri bitti" açıklamalarının ardından sanatçı Gaye Filiz Alacacı'nın bir müfettiş tarafından sorgulandığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Sanatçı Gaye Filiz Alacacı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı'nın sözlerine tepki göstermesinin ardından, Görkem Ali Kaya adlı bir müfettiş tarafından 3 saat boyunca alıkonulduğunu ve telefonuna el konulduğunu iddia etti. Bu iddiaları Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a konuyla ilgili bir dizi soru yönelterek yanıtlarını talep etti.

Sarıbal, Bakan Ersoy'a şu soruları yöneltti:

"Devlet Tiyatroları bünyesinde bugün itibarıyla hangi illerde kaç sanatçı görev yapmaktadır? Son 20 yılda, yıllara göre kuruma giriş oranları nedir? Geçtiğimiz sezon Türkiye genelinde Devlet Tiyatroları bünyesinde kaç oyun sergilendi?

Genel Müdür Tamer Karadağlı, bugüne kadar Devlet Tiyatroları bünyesinde herhangi bir oyunda rol aldı mı? Karadağlı'nın Devlet Tiyatroları'nda oynadığı toplam oyun sayısı nedir?

Genel Müdür Karadağlı'nın bahsi geçen sözleri, kurumda yapılan resmi bir inceleme sonucuna mı dayanmaktadır? Eğer öyleyse, bu tespitler nelerdir? Eğer bir inceleme tespiti yoksa, beyanatlarının kaynağı nedir?

Bakanlığınızın, Devlet Tiyatroları kadrosunda bulunan sanatçılar ile ilgili herhangi bir inceleme, tespit veya tasarruf talimatı vermiş midir? Eğer vermediyse, Genel Müdür'ün sanatçıları ilzam etmesinin amacı nedir? Devlet Tiyatrolarında görevlendirmelere direnen sanatçılar var mıdır?

"Yıllardır çalışmadığı" iddia edilen sanatçılar söz konusuysa, bu sanatçıların görevlendirilmemiş olmasının nedenleri nelerdir? Kuruma projeler sunmuş olmasına rağmen görevlendirilmemiş sanatçı sayısı nedir?

5441 sayılı Devlet Tiyatroları Kuruluş hakkındaki kanun uyarınca teşvikler Sanat Yönetim Kurulu tarafından verilmekteyken, Genel Müdür Karadağlı teşvikleri kurul yerine tek başına mı belirliyor?

Genel Müdür'ün beyanatlarına Devlet Tiyatrolarında olumlu tepkiler veren sanatçılara yönelik kurum içi gayrı resmi ve yasadışı uygulamalar, Bakanlığınızın bilgisi dahilinde mi gerçekleşiyor? Buna göre, 18 Eylül 2024 tarihinde Devlet Tiyatrolarında Özel Kalem makamı tarafından aranarak kendisine bu husus bağlamında bir müfettiş tarafından beklendiği söylenen sanatçı Gaye Filiz Alacacı'nın durumu tarafınıza iletilmiş midir?

Alacacı'yı Genel Müdür şikayeti ile sorguya çağıran Özel Kalem Ali Ceyhan isimli şahıs, hangi yetki ya da talimat doğrultusunda Alacacı'nın telefonuna el koymuştur? Alacacı'nın telefonuna el konulmasını takiben, adının Görkem Ali Kaya olduğu ifade edilen bir müfettiş tarafından 3 saat boyunca alıkonulması, kurumun hangi usullerine tabiidir?

Bakanlığınız bünyesinde Görkem Ali Kaya adlı bir müfettiş bulunuyor mu? Eğer bulunuyorsa, halihazırda hangi teftiş görevindedir, görevin resmi detayları nelerdir ve ne zamandır müfettişlik görevi yürütmektedir? Müfettişlik görevinde bulunmadan önce kurumda hangi görevleri üstlenmiştir? Bakanlığınızın DT Genel Müdürlüğü'ne tevdi ettiği herhangi bir teftiş görevi var mıdır? Anılan hadiseler hakkında Bakanlığınızın tutumu ne olacaktır?"

Kaynak: ANKA / Güncel

Devlet Tiyatroları Tamer Karadağlı Orhan Sarıbal Milletvekili Kültür Sanat Politika Güncel Kültür Sanat Bursa

Benzer Videolar