Çatışmalar alevleniyor, muhalifler ilerliyor: Suriye'de son durum nedir? | Dış Haberler

İç savaşın yeniden alevlendiği Suriye'de, Suriye Devlet Başkanı Esad'a bağlı en büyük kentlerden Hama, muhaliflerin saldırısı altında. Kent merkezine yaklaştıkları bildirilen muhaliflerin civar birçok köyü aldığı duyurulurken, Şam yönetimi ise kentteki güçlerine takviye gönderdiklerini duyurdu. Tahran yönetimi, Suriye'ye asker gönderme seçeneğinin masada olduğunu belirtti. Rusya ve Irak yönetimleri de Esad'a destek açıklamaları yaptı. BM Zirvesi'nde Rusya ve ABD birbirini terörizmle suçlarken, Pentagon Suriye'de bir noktayı vurduklarını açıkladı. Suriye ordusu, terör örgütü PKK/PYD ile de çatışıyor.

Suriye'de iç savaşın şiddeti 27 Kasım'dan itibaren yeniden arttı. Heyet El Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalifler, 2016'dan beri Suriye ordusunun kontrolündeki Halep'ten sonra, bu kez Hama'yı hedef aldı.

Muhalifler ve gözlemciler, Suriye ordusuna karşı üstünlük kurduklarını ve Hama'ya doğru ilerlediklerini bildirdi. Maar Şahur ve çevredeki köylerin muhalifler tarafından ele geçirildiği Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından açıklandı.

Suriye devlet medyası ise bölgeye takviye birlikler gönderildiğini duyurdu.

Hama'nın kaybedilmesi, Rusya ve İran'ın desteğine rağmen Beşşar Esad yönetimi üzerinde büyük baskı oluşturacak. Şehir, 2011'deki iç savaşın başlangıcından beri hükümetin kontrolünde bulunuyordu.

Muhalifler Hama'ya ilerliyor! Haberi Görüntüle

Tahran Suriye'ye Askeri Destek Gönderebilir

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Suriye'nin talebi durumunda askeri yardım gönderilebileceğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Suriye'deki "terörist saldırganlığı" kınadı.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Suriye'de tarafsız kalmayacaklarını belirtirken, muhaliflerin ilerlemesinde İsrail'in Suriye hükümetine yönelik saldırılarını sorumlu tuttu.

ABD destekli PKK/PYD'nin kuzeydoğuda Suriye ordusuyla çatışması, Esad yönetiminin sorunlarını daha da karmaşık hale getiriyor.

Rusya'nın hava desteği ve İran'ın desteğiyle isyancıların büyük ölçüde geri püskürtülmesinin ardından, 2020'den beri çatışmalar nispeten azalmıştı.

Ancak Rusya'nın Ukrayna'daki savaşa odaklanması ve İsrail'in son üç aydır gerçekleştirdiği saldırılar sonucu Hizbullah'ın önemli komutanları kaybedilmesiyle durum değişti.

Iraklı ve Suriyeli kaynaklara göre, yüzlerce İran destekli Iraklı milis Suriye'ye destek için geldi, ancak Hizbullah'ın şu an için askeri gönderme planı yok.

Muhalifler, İran destekli milislerin de çatışmalara katıldığını söylüyor.

Her iki taraf da son günlerde Rus ve Suriye savaş uçaklarının muhaliflere yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdığını bildirdi.

Rusya ve ABD'den Karşılıklı Suçlamalar

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve ABD, Suriye'deki çatışmaların tırmanması üzerine birbirlerini terörizmi desteklemekle suçladı.

ABD'nin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood, çatışmaların sona erdirilmesi ve sivillerin korunması çağrısında bulundu ve HTŞ'nin saldırıyı yönetmesinden endişe duyduğunu belirtti.

Okul ve hastanelere yapılan saldırılarda sivillerin hayatını kaybetmesinden Esad rejimini ve Rusya'yı sorumlu tutan Wood, HTŞ'nin terör örgütü olarak listelenmesinin Esad rejiminin zulmünü haklı çıkarmadığını vurguladı.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia ise ABD'yi Suriye'deki terör saldırılarını kınamamakla suçladı.

ABD: Suriye'nin Doğusundaki Bir Hedefi Vurdu

Pentagon, ABD ordusunun kendini savunmak için Suriye'nin doğusundaki bir noktayı vurduğunu ve bunun iç savaşla ilgisi olmadığını açıkladı.

Pentagon sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, ABD birliklerine yapılan saldırı sonrasında roketatarlar ve bir tankın da aralarında bulunduğu silah sistemlerinin imha edildiğini belirtti.

Benzer Videolar