Çantaların Ağırlığı Çocukların Sırt ve Bel Ağrılarına Yol Açıyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, okulların açılmasının ardından ilkokul ve ortaokul öğrencilerinde sırt ve bel ağrıları şikayetlerinde artış gözlemlediklerini belirtti.

Nar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin çantalarına ödev, beslenme çantası ve su şişesi gibi malzemeler koyarak çanta hacmini ve ağırlığını artırdığını ve bunun da sırtlarına yük bindirdiğini ifade etti.

Bu durumun kamburluğa, sırt ve bel ağrılarına neden olduğunu belirten Nar, "Özellikle sırt ve bel ağrıları şikayetleri eylül ve ekim aylarında artıyor. Bu ağrılar özellikle ilkokul birinci ve ikinci sınıfta daha sık görülüyor." dedi.

Nar, doğru çanta seçiminin önemini vurgulayarak, çantanın omuza tam oturan kol desteklerine sahip olması gerektiğini söyledi.

Vücudun ön tarafında bir kemerle kollukları birbirine bağlayan çantaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Nar, "Bu kemerler iliklendiğinde çantanın yükü göğse sabitlenir, böylece yükün dağılımı eşitlenir. Aksi takdirde çantanın yükü sırtın arkasına doğru taşar. Normal şartlarda çantanın kamburun çıkma yerine gelmesi gerekiyor. Ancak gençler çantanın kol askılarını olabildiğince uzatarak belinin altında taşıyor. Bu da yürürken öne doğru eğilmelerine neden oluyor. Bu durum ise kamburluğa, sırt ve bel ağrısına yol açıyor." diye konuştu.

"Çantanın ağırlığı 8 kilogramı geçmemeli"

Opr. Dr. Nar, çantanın mümkün olduğunca hafif olması gerektiğini belirterek, bazı okulların çocukların yükünü hafifletmek için fasikül sistemine geçtiğini söyledi.

Mayıs ve haziran aylarında işlenecek konuların tek kitapta birleştirildiğini ancak bu kitapların eylül ayından itibaren fasikül haline getirilmesinin veya bölünerek kullanılmasının çocuklar için daha faydalı olacağını belirten Nar, "Bu sistemi uygulayan okullar var. Okul çantalarının ideal ağırlığı 5 kilogram olmalı, 8 kilogramı geçmemeli. Ancak bazen 10 kilogramı bulan çantalar görüyoruz. Ortaokul öğrencilerinin ders yükü daha fazla olduğu için kitaplar fasiküllere ayrılabilir." dedi.

Nar, sırt ve bel ağrısı için esneme hareketleri yapmalarını önerdi.

Öğrencilerin tahta veya bilgisayar gibi sabit bir noktaya uzun süre baktıklarında boyun ve sırt kaslarının gerilebileceğini belirten Nar, bunun için de saat başı egzersiz hareketleri yaparak hareketli konuma geçmelerini tavsiye etti.

"Büyüme ağrısıyla karıştırılabiliyor"

Ağır yük taşımanın bacak ağrılarına ve yürüyüş bozukluklarına yol açabileceğine dikkat çeken Nar, şunları söyledi:

"Normalde insan vücudunun ağırlık merkezi, göbek deliğinin arkasında bir noktadadır. Doğru adımlar, vücut ağırlık merkezini sürekli olarak ortalar. Ancak sırt çantası, özellikle de ağır bir sırt çantası kullanıldığında vücut ağırlık merkezinin yeri değişir. Doğru taşıma şekli, yükü vücut ağırlık merkezine yaklaştırmaktır. Yükü vücudun ağırlık merkezine ne kadar yakın taşırsanız o kadar rahat taşır. Bu nedenle, çantalar vücut ağırlık merkezine doğru yaklaştırılmalıdır. Yanlış kullanılan çantalarda, ağırlık merkezinden olan uzaklık arttıkça yere basış şekliniz değişir. Ayağınızda düz taban veya başka bir ayak sorununuz varsa, bu durumda ayak, ayak bileği, baldır, diz, kalça ve bel ağrıları yaşanabilir."

Nar, bu tür ağrı şikayetleri nedeniyle gelen hasta sayısında artış olduğunu belirtti.

Ailelerin bu ağrıları çocuklardaki büyüme ağrısıyla karıştırabileceğini belirten Nar, "Büyüme ağrıları genellikle sırt ve bel bölgesinde olmaz. Büyüme ağrıları daha çok eklemlerin etrafındaki kaslarda ve kemiklerin büyüme bölgelerinde görülür." dedi.

Ebeveynlere tavsiyelerde bulunan Nar, "Öncelikle doğru çanta alınmalı. Çanta doğru takılmalı. Çantanın içeriği ağırlık anlamında ayarlanmalı. Çocuklar mutlaka spora veya sportif hareketlere teşvik edilmeli. Derslerde tahta, bilgisayar, akıllı tahtaya bakarken ağrısı olan çocuklar teneffüslerde esneme hareketleri, boyun hareketleri ve basit hareketler yaparak ağrılarını azaltabilir." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Cem Şan - Sağlık

Eğitim Sağlık Ağrı Spor Nar

"
Benzer Videolar