Çankırı’da 150 Fosil Bulundu: Fosil Kazıları Tamamlandı

Çankırı'daki Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde, 2023 kazı sezonu tamamlandı. Bu yıl yapılan kazılar sonucunda, 150'den fazla fosil gün ışığına çıkarıldı.

Çankırı-Yapraklı kara yolu üzerinde yer alan ve 9 milyon yıl öncesine dayanan fosilleri barındıran bu önemli arkeolojik alan, temmuz ayının başlarında kazı çalışmalarına ev sahipliği yaptı.

15 kişilik bir ekip, bölgede yoğun çalışmalar yürüterek zürafagiller, hortumlular ve gergedangillerin eklemli iskeletlerini ortaya çıkardı. Özellikle kol ve bacak iskeletleri, bu sezonun en önemli buluntuları arasında yer alıyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, bu sezonun oldukça verimli geçtiğini belirterek, hava şartları ve sağlık sorunlarına rağmen önemli buluntular elde edildiğini söyledi.

Erol, elde edilen 150 fosilin büyük çoğunluğunun zürafagiller, filgiller ve gergedangiller türlerine ait olduğunu vurguladı. Daha önceki yıllarda çene ve kafa iskeletleri bulunmasına rağmen, bu sezon ilk kez vücut iskeletleri eklemli bir şekilde çıkarıldı. Bu buluntular, hayvanların iskeletlerini tamamlamada büyük önem taşıyor.

Kazı alanının kapatılmasının ardından, laboratuvar ve yıkama çalışmaları tamamlandı. Erol, Çorakyerler'den çıkarılan fosiller ile ilgili uluslararası yayınlar yaptıklarını ve yeni yayın çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

Erol, fosil çıkarmanın yanı sıra bölgenin önemini ortaya koyacak bilimsel yayınlar yapmayı amaçladıklarını vurguladı. "Bu kadar çalışmanın üzerine bir de müze yapabilirsek ne ala," diyerek, bölgede bir müze kurulması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Çorakyerler'de elde edilen yaklaşık 4300 fosilin sergilenebileceği bir müze kurulması hedefleniyor. Erol, "Çankırı çok iyi yerlere gelecek, bilime ve halka yararlı güzel bir eser kazandırılabileceğini düşünüyoruz," diyerek müze projesine duyulan umudu dile getirdi.

Fosillerin tarihlendirmesi için manyetostratigrafi ve fauna karşılaştırmalı analizi yapıldı. Erol, Çorakyerler'in 9 milyon yıl öncesine dayandığını ve 7 milyon yıl öncesine ait fosillerin de bulunduğunu belirtti. Bu, 2 milyon yıllık bir süreyi kapsayan bir dönemin hayvan yaşamına dair bilgiler sunuyor.

Kültür Sanat Güncel

Benzer Videolar