Çanakkale’de 2000 Yıllık Kadın ve Çocuk İskeleti Bulundu

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Gülpınar köyündeki Apollon Smintheus Kutsal Alanı'nda devam eden arkeolojik kazılar, yaklaşık 2.000 yıllık bir nekropol alanında önemli bir keşfe imza attı.

1980'den beri sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmaları, bu yıl Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Kaplan liderliğinde 15 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor.

Bu yılki kazılarda, antik nekropol alanında kadın ve çocuk iskeletlerine rastlandı. Kazı Başkan Yardımcısı Tuğçe Kocael, geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalarda mezar buluntuları keşfederek nekropol alanını doğruladıklarını belirtti. Bu yılki kazılarda, jeofizik verilerine göre duvar yapıları tespit edildi. Kocael, duvarların geç dönem düzenlemelerine ait olduğunu tahmin ettiklerini ve duvarların dibinde yetişkin ve çocuk olmak üzere iki bireye ait bulgular elde edildiğini söyledi.

Kiremitle kapatılmış, basit toprak gömü mezarlar keşfedildi. Antropolojik incelemeler, iskeletlerin bir kadına ve bir çocuğa ait olduğunu gösterdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yerel Haberler Kültür Sanat Arkeoloji Çanakkale Ayvacık Kültür Eğitim Çocuk

Benzer Videolar