Çanakkale’de 1600 Yıllık Antik Granit Sütunlar Keşfedildi

Çanakkale'nin Ezine ilçesindeki antik taş ocağında, yaklaşık 1600 yıllık, Roma Dönemi'ne ait, devasa granit sütunlar günümüzde bile ilk günkü görkemleriyle ayakta duruyor. Bu sütunlar, yaklaşık 10 metre uzunluğunda ve muhteşem bir şekilde işlenmiş. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, bu sütunların, Alexandria Troas Kenti yakınlarındaki taş ocaklarından çıkarıldığını ve Akdeniz çevresindeki birçok şehre gönderildiğini belirtti.

Ezine ilçesine bağlı Yahyaçavuş köyü yakınlarındaki antik taş ocakları, ziyaretçilerin ilgisini çeken bir tarihi hazine. Yaklaşık 10 metre uzunluğunda ve 1,5-2 metre çapında olan bu sütunlar, binlerce yıl önce usta eller tarafından özenle şekillendirilmiş. Prof. Dr. Körpe, bu sütunların, Roma Dönemi'nin çöküşünün bir sembolü olduğunu ve önemli bir tarihi anıtsal değere sahip olduklarını söyledi.

'SİPARİŞ EDİLMİŞ, İŞLENMİŞ VE BİLİNMEYEN BİR NEDENLE KADERİNE TERK EDİLMİŞ'

Prof. Dr. Körpe, Troas bölgesindeki taş ocaklarının milattan önce 7. yüzyıldan beri kullanıldığını belirtti. Bu ocaklar, özellikle Alexandria Troas Antik Kenti'nin kurulmasından sonra Roma Dönemi'nde daha yoğun bir şekilde faaliyet göstermiş. Buradan çıkarılan taşlar sadece bu kent için değil, Roma İmparatorluğu'nun her köşesindeki şehirlere gönderilmiş. Koçali ile Alexandria Troas arasındaki yol üzerindeki devasa sütunlar dikkat çekici bir manzara oluşturuyor. Ancak Prof. Dr. Körpe, bu sütunların son anda işlendikten sonra orada bırakıldığını ifade etti. Onun açıklamasına göre, bu sütunlar milattan önce 7. yüzyıldan beri faaliyet gösteren taş ocağında, bilinmeyen bir yere gönderilmek üzere sipariş edilmiş, işlenmiş ancak sonradan kaderine terk edilmiş.

'ANTİK SÜTUNLAR ROMA İMPARATORLUĞU'NUN SONUNU ANLATIYOR'

Prof. Dr. Körpe, Roma İmparatorluğu'nun Britanya'dan Mezopotamya'ya kadar uzanan geniş bir bölgeye hükmettiğini ve Akdeniz'in Roma halkı tarafından 'Bizim deniz' olarak adlandırıldığını hatırlattı. Alexandria Troas Kenti civarında imal edilen bu sütunlar ve diğer mimari bloklar, Akdeniz'in dört bir yanına dağıtılıyordu. Prof. Dr. Körpe, bu sütunların Alexandria Troas Limanı'na doğru yola çıkarıldığını ancak muhtemelen Roma İmparatorluğu'nun çöküşüne neden olan olaylar nedeniyle hedefine ulaşamadığını belirtti. Prof. Dr. Körpe, bu sütunların büyük bir felaketten sonra durmuş bir saatin akrep ve yelkovanını andırdığını ve Roma İmparatorluğu'nun sonunu simgelediğini ifade etti.

Benzer Videolar