Çal ilçesindeki Sudan Koyun Geçirme Yarışması Taşıma Suyla Gerçekleşti

UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan Çal ilçesindeki geleneksel "Sudan Koyun Geçirme" yarışması, bu yıl Büyük Menderes Nehri'nin kuruması nedeniyle benzeri görülmemiş bir şekilde düzenlendi. 851 yıllık tarihi geçmişe sahip yarışma, taşıma suyla yapılan bir havuzda gerçekleştirildi.

Köprübaşı mevkisinde düzenlenen etkinliğe, çevre ilçelerden gelen 47 çoban katıldı. Her çoban, "elci" adını verdikleri ve çeşitli renklere boyadıkları baş koyunlarıyla nehre girdi. Amaç, sürülerini kendilerini takip ederek karşı kıyıya geçirmelerini sağlamaktı.

Bazı sürüler tereddüt etmeden suya girerek karşı kıyıya ulaşırken, bazıları ise suya girmekten çekindi. Çobanlar, suyu sevmeyen koyunlarını nehre sokabilmek için büyük çaba harcadılar.

Yarışmayı, CHP Denizli milletvekili Şeref Arpacı, Gelecek Partisi Denizli milletvekili Sema Silkin Ün, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve diğer belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş izledi.

Sadık Koçan, "Karaoğlan" adlı elci koyunuyla birincilik, Fevzi Akdağ, "Aliş" isimli koyunuyla ikincilik, Zekeriya Karakoç ise "Mor Fişek" adlı koyunuyla üçüncülük elde etti.

Yarışmaya katılan tüm çobanlara çeşitli ödüller verildi.

Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, gazetecilere, 851 yıllık geleneği yaşatmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Hakan, nehrin kuruması nedeniyle etkinlik alanına tankerlerle su taşıdıklarını ve bu zorluğun üstesinden geldiklerini vurguladı.

"Bu etkinlikte çoban, koyun ve su üç önemli unsurdur," diyen Hakan, "Nehrin kuruması nedeniyle burayı taşıma suyla doldurmak zorunda kaldık. Bir haftada yaklaşık 4 bin metreküp su taşıdık. Bu durum bizleri üzüyor. Menderes Nehri'nin ana yatağında su olmaması kabul edilemez. Bu etkinlik gürül gürül akan bir nehirde olması gereken bir etkinlik. Bir sürü zorluk yaşadık. Alanı toprakla doldurduk, mıcır döktük ve sürekli su taşıdık. Tüm bu zorluklara rağmen bu kültürel mirası halkımıza aktardık." diye konuştu.

Büyük Menderes Nehri Menderes denizli Unesco Miras Sudan Çal Etkinlikler Çevre Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

Benzer Videolar