Bursa’da Tavuklara Tasavvuf Müziği Dinletiliyor
Bursa'da 133 yıldır kesintisiz olarak ziraat eğitimi veren Hamidiye Tarım Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, ilginç bir uygulama gerçekleştiriliyor. Okulun kümesinde bulunan 300 tavuğa, günün belirli saatlerinde farklı makamlardan tasavvuf müziği dinletiliyor. Okul Müdürü Ali Cihan, bu uygulamanın tavukların yumurta üretimini yüzde 4-6 oranında artırdığını belirtiyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enver Çavuşoğlu ise bu durumun hayvanların aşina oldukları bir ses dinlediklerinde strese girmemelerinden kaynaklanabileceğini ve bu sayede verimin arttığını ifade ediyor.
Sultan 2'nci Abdülhamid'in talimatıyla 1891 yılında Bursa'nın Osmangazi ilçesinde Hamidiye Ziraat Mektebi adıyla kurulan okul, uzun yıllar boyunca aralıksız eğitim vermeye devam ediyor. 60 öğretmen ve 10 usta öğreticinin, 420 kız ve 600 erkek olmak üzere toplam 1020 öğrenciye eğitim verdiği okulda, 'Gıda Teknolojisi', 'Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı', 'Laboratuvar Hizmetleri', 'Tarım' ve 'Yiyecek İçecek Hizmetleri' olmak üzere 5 farklı alan bulunuyor.
300 dönümlük bir alana kurulu olan okulda, öğrenciler şehir merkezinde gerçek bir köy hayatı deneyimliyor. Kendi yetiştirdikleri tavukların yumurtalarını satarak gelir elde ediyor, ektikleri sebzeleri hasat ediyorlar. Okulun 400 dönüm arazisinde 2022 yılından beri ahududu, böğürtlen, Frenk üzümü, vişne, ayva, şeftali, Trabzon hurması, kabak, maydanoz, roka, ıspanak, brokoli, karnabahar, zeytinyağı ve tıbbi aromatik bitkiler gibi 40 farklı çeşit ürün yetiştiriliyor ve satılıyor. Okulun ayrıca meyve-sebze kurutma ve zeytinyağı ambalajlama tesisleri de bulunuyor. Okulun 82 tescilli ürünü bulunuyor.
Okulda teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitime de büyük önem veriliyor. 'Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı' bölümü öğrencileri, yaklaşık 3 bin tavuk besleyerek aylık 150 bin yumurta üretiyor. Üretilen yumurtalar belediyelere ve marketlere toptan, vatandaşlara ise perakende olarak satılarak okulun döner sermayesine katkı sağlanıyor.
'Proje okulu' olarak bilinen Hamidiye Tarım Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, Ar-Ge çalışmaları kapsamında, tavukların sağlıklı yumurtlamaları ve uzun yaşamaları için kümeste 300 tavuğa tasavvuf müziği dinletiliyor. Okul Müdürü Ali Cihan, bu uygulamanın tavukların yumurta üretimini olumlu yönde etkilediğini ve hayvanların ölüm oranında azalma gözlemlediklerini söylüyor. Uygulamanın bilimsel bir temele dayandığını belirten Cihan, müziğin rastgele seçilmediğini, ney taksimi ve tasavvuf müziği olarak belirlendiğini ve günün belli saatlerinde farklı makamlar dinletildiğini ifade ediyor. Sabah saatlerinde rast makamı, öğle ve ikindide buselik, akşam ise hüseyni makamı dinletiliyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enver Çavuşoğlu ise çevresel etkilerin hayvanlar üzerinde olumlu ya da olumsuz etkisi olabileceğini belirtiyor. Çavuşoğlu, bu etkiyi ölçmek için deneme ve kontrol gruplarıyla yapılan çalışmaların gerekli olduğunu vurguluyor. Hayvanların aşina oldukları sesleri duyduklarında strese girmediklerini ve bu durumun verimi artırdığını ifade eden Çavuşoğlu, strese karşı bağışıklık sistemini güçlendiren faktörlerin hayvanlar üzerinde olumlu etkiler yarattığını söylüyor. Hayvanların belli bir süre belli bir sese aşina olduklarında kendilerini oraya ait hissettiklerini ve bu durumun bağışıklık sistemlerini güçlendirdiğini belirtiyor.
Haber - Kamera: Denizhan TECİK Memet Can YEŞİLBAŞ/BURSA,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Anadolu Lisesi Hamidiye Güncel Eğitim Yaşam Müzik Tarım Bursa"