Bursa’da Öğrenciler Zeytinyağlı Sabun Üretiyor

Bursa'da, 1891 yılında Sultan 2. Abdülhamid tarafından kurulan Hamidiye Ziraat Mektebi'nin mirasını taşıyan Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğrencilerine sadece bilgi değil, aynı zamanda pratik beceriler kazandırmayı hedefliyor.

Yiyecek ve İçecek, Tarım, Gıda Teknolojisi, Laboratuvar Hizmetleri ve Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı olmak üzere beş farklı alanda eğitim veren okul, öğrencilerinin becerilerini sergilemelerine olanak sağlayan bir üretim merkezi haline gelmiş.

Özellikle Laboratuvar Hizmetleri Alanı öğrencileri, sıkım zeytinyağının posasını doğal zeytinyağlı sabuna dönüştürerek yaratıcılıklarını ve pratik becerilerini bir araya getiriyor. Yaklaşık 120 öğrenci bu üretim sürecinde görev alarak, hem sabun üretimini hem de paketlemeyi öğreniyor.

Okulun büfesi, öğrencilerin emeğinin ürünü olan doğal zeytinyağlı sabunları satışa sunuyor. Bu satışlardan elde edilen gelir, öğrencilerin cep harçlıklarını karşılamasının yanı sıra okulun döner sermayesine de katkı sağlıyor.

Okul Müdürü Ali Cihan, 430 dönüm arazi üzerine kurulu okulda öğrencilerin ağırlıklı olarak pratik eğitim aldığını belirtiyor. Cihan, öğrencilerin derslerde öğrendiklerini seralarda, tarlalarda ve hayvan ahırlarında uygulayarak, keyifli bir eğitim deneyimi yaşadıklarını vurguluyor.

Cihan, okulda uygulanan eğitim modelinin veli ve öğrencilerin memnuniyetini sağladığını ifade ediyor. Okulun bir ekosistem gibi çalıştığını vurgulayan Cihan, "Küçükbaş hayvanların gübreleriyle doğal gübreleme yapıyoruz, tarımda yetişen ürünler gastronomi alanında kullanılıyor, soğuk sıkım zeytinyağı üretiyoruz ve pirinaları sabun olarak değerlendiriyoruz" diyor.

"Doğal zeytinyağlı sabun yapıyoruz"

Laboratuvar Hizmetleri Alanı Şefi Fatmagül Kapaklı, öğrencilerle birlikte AR-GE ve ÜR-GE çalışmaları yürüttüklerini ve birçok doğal ürünü okulda ürettiklerini vurguluyor. Kapaklı, "Doğal papatya ürünlerinin yanı sıra, mayıs ayında topladığımız papatyaları yağda beklettikten sonra süzerek sabun yapıyoruz" diyor.

Laboratuvar Hizmetleri Alanı 12. sınıf öğrencisi Keremcan Akan, okul içinde ve dışında atölye çalışmaları gerçekleştirdiklerini ve ürettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri harçlığın kendilerini motive ettiğini belirtiyor. "Sabun, mum gibi çeşitli ürünler üretiyoruz. Çalışmalarımız iyi gidiyor, eğleniyoruz. Döner sermayeden kazandığımız ücretler de bizi ekstra motive ediyor" diyor Akan.

Akan, lise eğitiminin ardından biyokimya, moleküler gibi bölümlerde lisans eğitimi almak istediğini söylüyor.

Yerel Haberler Anadolu Lisesi Gastronomi Zeytinyağı Hamidiye Ekonomi Güncel Eğitim Çevre Yaşam Tarım bursa

Benzer Videolar