Bursa’da beş mahalleden geçen ve Nilüfer Çayı’na katılan Ayvalı Dere, tehlikeli bir kırmızı renge büründü. Dereye karışan endüstriyel atıklar, sadece suyun rengini değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda dere ile beslenen Bursa Ovası’ndaki tarım arazilerini de olumsuz etkiliyor.
Ayvalı Dere, 29 Ekim, Özlüce, Ertuğrul, Yüzüncü Yıl ve Yolçatı mahallelerinden akarak Nilüfer Çayı’na ulaşmakta ve sonrasında Karacabey Boğazı aracılığıyla Marmara Denizi’ne dökülmektedir. Dere çevresindeki tekstil fabrikalarından kaynaklanan kimyasallar, derenin ekosistemini tehdit ediyor.
‘TOPRAĞIN EKOLOJİK DENGESİNİ BOZUYOR’
Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, “Ayvalı Dere’nin kirliliğinin %80’ini endüstriyel atıklar oluşturuyor. Kaçak deşarjlar ve arıtılmadan dereye dökülen atık sular, maalesef su kalitesini oldukça olumsuz etkiliyor. Bu kirleticiler toprakta birikerek topraktaki ekolojik dengeyi bozuyor ve toprağı verimsiz hale getiriyor” dedi.
‘KİRLİ SUYLA SULANMIŞ TOPRAKTAKİ ÜRÜNLERİ YİYORUZ’
Doç. Dr. Dindar, kirli suyla sulanan tarım arazilerinde yetişen ürünlerin insan sağlığına olan potansiyel tehditlerine dikkat çekerek, “Su kirliliği, deredeki canlıların yaşamlarını tehdit eden oksijen seviyesini düşürüyor. Bu kimyasallar, tükettiğimiz meyve ve sebzelerin yetiştiği tarım arazilerindeki topraklarda birikiyor. Temiz suyla değil, kirli suyla sulanan topraktaki sebze ve meyveleri yiyoruz. Bu durum insan sağlığı için önemli bir risk teşkil ediyor” dedi.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GENEL
53 dakika önceGENEL
54 dakika önceGENEL
1 saat önceGÜNDEM
4 saat önceGÜNDEM
4 saat önceGÜNDEM
4 saat önceGÜNDEM
4 saat önce