Burdur’daki Antik Çeşmeler Türkiye’de Eşsiz Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

Burdur, antik kaynaklarından su akıtan iki çeşmeye sahip olarak Türkiye'de benzersiz bir konuma sahip. Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, Sagalassos Antik Kenti'ndeki Antoninler Çeşmesi ile Kibyra'daki antik çeşmenin bu özelliğiyle ülkemizde başka örneğinin bulunmadığını belirtti.

Ağlasun'daki Sagalassos ve Gölhisar'daki Kibyra'da bulunan bu iki çeşme, antik kaynaklarından su akıtabilme özelliğiyle Türkiye'de eşsiz bir konuma sahip. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, bu özelliğiyle iki çeşmenin de Türkiye'de benzersiz olduğunu vurguladı.

'2023 YILINDA ORİJİNAL KAYNAĞINDAN GETİRİLEN SU AKITILDI'

Özüdoğru, 2006 yılından bu yana Kibyra'da yürütülen kazılarda önemli anıtsal yapılar ortaya çıkarıldığını söyledi. "Özellikle Kibyra'yı ulusal ve uluslararası alanda tanıtan, dünyada yapım tekniğiyle benzersiz Medusa mozaiğimiz var" diyen Özüdoğru, "Bunun yanında agorada 2019 yılından itibaren kazısını tamamladığımız bir anıtsal çeşmemiz bulunuyor. 2022 yılında ekibimiz tarafından bu çeşmenin restorasyonu tamamlandı ve 2023 yılında orijinal kaynağından gelen su akıtıldı. Bu durum, Medusa'dan sonra Kibyra'nın tanınmasında önemli bir etkiye sahip oldu. Çeşmenin restorasyonu ve orijinal kaynağından gelen suyun tekrar akıtılması, eski işlevine kavuşturulması ulusal ve uluslararası basında geniş yer buldu. Kentin ziyaretçi sayısında da gözle görülür bir artış yaşandı. Son yıllarda Kibyra'yı ziyaret edenlerin sayısı hızla artıyordu ve çeşmenin restorasyonunun ardından bu sayı neredeyse 10 katına çıktı. Çeşmenin bulunduğu agoranın 3. terasındaki meydanda yeni kazı çalışmaları devam ediyor ve yeni yapılar ortaya çıkıyor." dedi.

'TÜRKİYE'DE SADECE BURDUR'DA VAR'

Özüdoğru, Türkiye'de antik kaynağından getirilip suyu akıtılabilen iki çeşmenin sadece Burdur'da bulunduğunu belirterek, "Çeşme özellikle şu yönden önemli: Biliyorsunuz ülkemizde antik kaynağından getirilip suyu akıtılan iki anıtsal çeşme var. Her ikisi de Burdur'da. İlki Ağlasun'daki Sagalassos Antik Kenti'ndeki Antoninler Çeşmesi, ikincisi ise Gölhisar'daki Kibyra Antik Kenti'ndeki çeşme. Turizm açısından bu gelişmeler oldukça önemli. Turizm potansiyeli ve bölgeye olan ilgi, yeni restorasyon ve kazı alanlarıyla birlikte gün geçtikçe artıyor. Özellikle Antalya gibi bir turizm kentinin yanı başında, Burdur'un hak ettiği turizm payını bu çalışmalar neticesinde alacağına inanıyorum." diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Türkiye Kültür Burdur Turizm Güncel Çeşme

"
Benzer Videolar