Böbrek Kanseri Hastasının İlacı SGK Tarafından Ücretsiz Karşılanacak

Adana'da yaşayan ve 5 yıldır böbrek kanseri ile mücadele eden A.U., tedavisi için ihtiyaç duyduğu Opdivo isimli kanser ilacını karşılayamayınca, ilacın SGK tarafından karşılanması için yasal yollara başvurdu. A.U.'nun avukatı Büşra Kanat, 5 Haziran 2024 tarihinde Adana 2'nci İş Mahkemesi'ne 'kurum işleminin iptali istemli' dava açtı.

Mahkeme, A.U.'nun mevcut sağlık durumu göz önüne alınarak, ilacın tedbiren SGK tarafından karşılanması için acil bir karar verdi. Mahkeme kararı, ilacın hasta için hayati önem taşıdığı ve SGK'nın ilacın bedelini karşılamaması durumunda A.U.'nun sağlığının ciddi şekilde tehlikeye gireceği gerekçesiyle verildi.

Mahkeme kararında, davacının sağlık durumunun ciddiyetine işaret edilerek, 6100 sayılı yasanın 389'uncu maddesi çerçevesinde, "hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkansız hale geleceğinden" bahsedildi. Mahkeme, A.U.'nun tedavi süreci için 6 Haziran 2024 ile 6 Aralık 2024 tarihleri arasında Opdivo ilacının SGK tarafından karşılanması gerektiğine karar verdi.

Kararın ardından ilgili SGK birimine müzekkere gönderildi ve A.U., aylık doz fiyatı yaklaşık 75 bin lira olan ilaca ücretsiz olarak kavuştu. Av. Büşra Kanat, mahkemenin verdiği acil kararın ardından müvekkilinin tedavisine devam ettiğini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Böbrek Kanseri Böbrek Adana Hukuk Sağlık Güncel Haberler

"
Benzer Videolar