BM'ye göre Esad rejimi, devrilmeden önce işlediği suçların kanıtlarını yok etti | Dış Haberler

BM yetkilisi, Suriye'de 7 Aralık'ta devrilen Esad rejiminin, devrilmeden önce işledikleri suçların delillerini yok ettiğini ancak hala çok fazla kanıt olduğunu söyledi

Suriye'deki Uluslararası Tarafsız ve Bağımsız Mekanizma (IIIM) Başkanı Robert Petit, Beşar Esad rejiminin, iktidardan düşmeden önce savaş suçları delillerini sistematik olarak imha etmeye çalıştığını, ancak önemli miktarda kanıtın hâlâ mevcut olduğunu açıkladı.

Petit, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Esad rejiminin yıkılmasının ardından yaşananlar ve hesap verebilirlik sürecinin geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Geçici hükümetin, Esad döneminde işlenen suçlara dair kanıtların korunmasının farkında olduğunu belirten Petit, sivil toplumun tüm kesimlerinin hesap verebilirlik talebinde bulunduğunu ve rejim ile müttefiklerinin işlediği suçlardan sorumlu tutulmasını beklediğini dile getirdi.

Petit, uluslararası toplumun Suriye'nin geleceği için "geçiş dönemi adaleti"nden bahsettiğini vurgulayarak, hesap verebilirliğin bu sürecin olmazsa olmaz bir parçası olduğunu ve IIIM'in bu konuda en kısa sürede rol almak istediğini belirtti.

Esad rejimi dönemine ait kanıtlara doğrudan erişimlerinin olmadığını, bunun için geçici hükümetten izin almaları gerektiğini ifade eden Petit, izin başvurusunun 21 Aralık'ta yapıldığını hatırlattı.

"GEÇİCİ HÜKÜMETTEN SURİYE'DE ÇALIŞMA İZNİMİZİ BEKLİYORUZ"

Petit, geçici hükümet yetkililerinden Suriye'ye gidip çalışmalarına izin vermelerini beklediklerini, iletişim ve diyaloglarının sürdüğünü ve olumlu bir yanıt beklediklerini söyledi. İzin alındığı takdirde hızlı bir şekilde çalışmalarına başlayacaklarını ve Suriye'de uzun vadeli bir varlık kurmayı umduklarını ekledi.

Geçici hükümetin, kanıtların korunmasının önemini kavradığını vurgulayan Petit, Adalet Bakanlığı'nın birkaç hafta önce ilgili kişilerden ve kuruluşlardan kanıtların iadesini isteyen bir kararname yayınlamasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Petit, Adalet Bakanlığı'nın, özellikle ulusal veya uluslararası yargı süreçlerinde kullanılmak üzere kanıtların geri getirilmesi gerektiğini vurguladığını, rejimin yıkılmadan önce birçok kişinin delilleri yok etmeye çalıştığını, ancak hala çok sayıda kanıtın mevcut olduğunu söyledi. Geçici hükümet yetkililerinin kanıtları koruma bilincine sahip olduğunu ancak bu konuda birçok aktörün iş birliği yapmasının gerektiğini ekledi.

Bu kanıtların rejim döneminde işlenen suçlarla ilgili yargı sürecinde kullanılmasını umduğunu belirten Petit, uzun yıllar suç işleyen bir rejime karşı en güçlü delillerin seçilmesinin önemini vurguladı.

Suriye halkının, rejim dönemindeki suçlara ilişkin adalet sürecinin nasıl işleyeceğine karar vermesinin önemini dile getiren Petit, bunun Suriye liderliğindeki bir süreç olması gerektiğini belirtti. Uluslararası bir mahkeme, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), karma bir mahkeme, olağanüstü duruşmalar ve ulusal mahkemeler gibi farklı seçeneklerin olduğunu, karar verildikten sonra uluslararası toplumun yardımcı olabileceğini, IIIM'in de uluslararası standartlara uygun yargı süreçlerini destekleyebileceğini söyledi.

Suriye'nin UCM'nin Roma Statüsü'ne taraf olmadığını hatırlatan Petit, UCM'nin farklı yollarla yargı yetkisine sahip olabileceğini, kendi soruşturmalarını yürütebileceğini ve suçlamalarda bulunabileceğini veya arama emri çıkarılmasını isteyebileceğini açıkladı.

Petit, Esad'ın bu iddialara bir şekilde cevap vermesi gerektiğini düşündüğünü ve bunun uzun zaman alabileceğini ancak bir gün hesap vermesi gerektiğini umduğunu ifade etti.

Benzer Videolar